Chystá se další novela hazardu. Kvůli možné pokutě z Bruselu

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
10. 7. 2015 13:48
Místopředseda Sněmovny předloží další návrh regulující hazard. Úprava by se měla sladit s evropským právem. Kvůli tomu Česku od ledna hrozí pokuta až půl milionu denně.
Chomutov, herny, hazard
Chomutov, herny, hazard | Foto: Sandra Štefaniková

Praha - Jednoduchou novelou by se Česko mohlo vyhnout až půlmilionové pokutě denně za to, že nedodrželo slib o sladění úpravy týkající se hazardu. Slibovaná velká novela z dílny ministerstva financí totiž s největší pravděpodobností do konce roku Parlamentem neprojde. České právo by pak nebylo v souladu s tím evropským.

S návrhem přišel v pátek místopředseda dolní komory Jan Bartošek (KDU-ČSL). Podle něj by poměrně stručná změna mohla být projednána už na zářijové schůzi.

Jedním z jejích důsledků by bylo otevření online sázení i pro firmy, které nemají sídlo v Česku. "Mohly by tu podnikat i firmy se sídlem ve státech Unie nebo těch, které s EU mají přístupovou dohodu," připustil místopředseda lidovců.

Kromě samotné harmonizace Bartoškův návrh však počítá s tím, že bude potírat nelegální poskytovatele loterií. "Je tam vyjmenován zákaz reklamy, blokace účtů a serverů," vypočítává Bartošek s tím, že i takto drobná úprava by mohla do rozpočtu přinést půl až tři čtvrtě miliardy.

Posledním opatřením, s nímž novela, která bude stát vedle novely poslance ANO Jana Volného, počítá, je povinný odvod na prevenci a léčení závislých. Na to by mělo jít jedno procento ze všech odvodů z loterií.

Bartošek, který nyní hledá pro svůj návrh podporu mezi kolegy ve Sněmovně, říká, že jeho novela proti té Volného nejde. "Odmítám řešit oblast hazardu jen tím, že zvedneme daně. Stát ať ji klidně více zdaní, ale má také odpovědnost postarat se o ty, kteří hraní nezvládnou, podotýká.

Volného "malá" novela počítá se zvýšením daně z hazardu z 20 na 25 procent. Autor normy předpokládá, že od příštího roku přinese do státního rozpočtu až dvě miliardy navíc. Sněmovna ji tento týden poslala do druhého čtení.

 

Právě se děje

Další zprávy