Česku vládne Václav Klaus. On určí, kdo přijde po něm

Petr Holub
26. 3. 2009 11:14
Strany teď zvažují postup, stejně ale nakonec rozhodne prezident Klaus
Prezident Václav Klaus je nyní ústřední postavou politického dění
Prezident Václav Klaus je nyní ústřední postavou politického dění | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Svržení vlády překvapilo většinu politiků a až dnes začali promýšlet další strategie.

Výsledky jsou různé. "Existuje jediná možná cesta," tvrdí ODS. "Počkáme, jak rozhodne Václav Klaus," říkají sociální demokraté.

Pozice Mirka Topolánka není po vyslovení nedůvěry zoufalá ani bezvýchodná, právě naopak. V každém případě se vládne příjemněji, protože premiér v demisi nemusí hledat podporu u koaličních lidovců a zelených.

Dokonce sociální demokraté připouštějí, že právě pád vlády může zvýšit jeho popularitu.

Klausovy zvyky

Topolánek také ví, kam půjde. Slíbil, že ve čtvrtek odevzdá prezidentovi demisi a očekává, že se Klaus zachová stejně, jako v předchozích třech případech, kdy řešil pády premiérů. Vždy pověřil sestavením vlády politika, kterého nominovala nejsilnější vládní strana.

Speciál Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Klub poslanců ODS už Topolánka doporučil, jeho příkladu zřejmě bude následovat čtvrteční výkonná rada.

"Ta varianta je pověření Mirka Topolánka, protože ODS žádné jiné pověření nepřipustí," řekl sám Topolánek v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Takový začátek vyjednávání připouštějí všichni dotázaní politici, shoda panuje i na tom, že Klaus stanoví svou tradiční podmínku: pokud chce být Topolánek skutečně jmenován novým premiérem, musí doručit seznam 101 poslanců, kteří dají jeho třetí vládě důvěru.

Dobré Topolánkovy vyhlídky

Občanští demokraté přemýšlejí ještě dál. I kdyby nešlo požadovanou většinu získat, je možné splnit alternativní podmínku, kterou Klaus obvykle požaduje: nabídnout předčasné volby.

Jeden z členů vedení ODS v neoficiálním rozhovoru potvrdil, že strana chystá ústavní zákon, který předčasně rozpustí sněmovnu. Většinu by zajistila dohoda s ČSSD, občanští demokraté však předem nic domlouvat nebudou.

Při takovém postupu mohou být nové volby už v září. A pokud nebude mít Klaus námitky, může do té doby zemi řídit současná vláda, případně je možné, aby prezident jmenoval nový přechodný kabinet pod vedením Topolánka.

Premiér posílený evropským předsednictvím může svést se sociální mi demokraty rovnocenný souboj. Pokud přece jen prohraje, budou se v říjnu nově obsazovat místa evropských komisařů.

Když bude chtít prezident

O tom, že svržený premiér prosazováním jediné varianty riskuje, jsou zřejmě přesvědčeni zástupci menších koaličních stran. Proto hovoří o jiné alternativě, vládě úředníků i odborníků. Připustil ji také Jan Bürgermeister, zástupce pražské ODS ve vedení klubu.

Logicky se obávají toho, co se může stát, když Klaus na Topolánkovu variantu nepřistoupí. Ústava mu totiž dává i jiné možnosti a nikdo nemůže zabránit, aby je využil.

Teoreticky je možné, že odstupujícímu premiérovi vyměří na sehnání 101 hlasů pouze týden. Když je nedostane, nemusí se spokojit s příslibem nových voleb. Pozve k jednání zástupce parlamentních stran, přitom budou důležití pouze zástupci ODS a ČSSD.

Topolánek se s Jiřím Paroubkem neshodnou na vzniku přechodné vlády. Klaus poté oznámí, že politické řešení neexistuje a jmenuje úřednickou vládu.

Na Hradě o takové možnosti skutečně uvažují. "Úřednická vláda bývá zpravidla řešení krajní. Někdy ale jediné," potvrdil v online rozhovoru na Aktuálně.cz blízký Klausův spolupracovník Ladislav Jakl.

O čem mlčí Paroubek

Svržený Topolánek nabídl řešení, vítězný šéf opozice Paroubek zatím mlčí. Jeho lidé tvrdí, že se čeká na postup prezidenta a vylučují, že se s ním ČSSD předem dohodla.

Opoziční šéf doporučuje jako řada dalších politiků úřednickou vládu. Pro ČSSD je přitom výhodnější radikální pravicová vláda složená pouze z členů ODS nebo menších stran, které vznikají napravo od občanských demokratů. Pokud ji Klaus dodá, může proti ní před volbami efektivně útočit.

Paroubek žádá jako Topolánek předčasné volby, příliš s nimi však nespěchá a připouští, že se mohou uspořádat "časně na jaře". Sociální demokraté se také ještě nedohodli, jestli podpoří plán ODS na předčasné rozpuštění sněmovny. Stále uvažují o druhé možnosti, tedy vyslovení nedůvěry třem vládám po sobě.

Ve chvíli, kdy jmenuje svou úřednickou vládu, nemusí Klause termín předčasných voleb a cesta jak jich dosáhnout vůbec zajímat. Nepotřebuje ani získat většinu ve sněmovně. I kdyby "Klausova" vláda nezískala důvěru, může jmenovat novou s úplně stejným složením a její život prodloužit o řadu měsíců.

 

Právě se děje

Další zprávy