Česko pošle tři miliony korun palestinským uprchlíkům z Gazy

Domácí Domácí
18. 7. 2014 10:56
Předání humanitární pomoci proběhne prostřednictvím Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě.
Spoušť po náletu v Gaze.
Spoušť po náletu v Gaze. | Foto: Reuters

PrahaMinisterstvo zahraničí schválilo humanitární pomoc ve výši tří milionů korun pro palestinské uprchlíky v Gaze. Peníze by měly pomoci lidem, kteří museli po posledním konfliktu opustit své domovy.

"Realizace pomoci proběhne prostřednictvím Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA), se kterým Česká republika v Pásmu Gazy úspěšně spolupracovala i v minulosti," uvedlo ministerstvo v tiskovém prohlášení. Mezinárodní organizace zajišťuje zasaženému civilnímu obyvatelstvu potravinovou a další pomoc a podle České republiky tak jde o nejrychlejší a nejúčinnější formu asistence.

Pro uvolnění částky se ministr Lubomír Zaorálek rozhodl po opakovaných žádostech palestinské strany, Česká republika ale na humanitární programy UNRWA přispívá každoročně.

Konflikt v Pásmu Gazy si vyžádal již 260 obětí. Nemocnice v Gaze podle webu izraelského listu Haarec hlásí nedostatek léků a vybavení. Některé nemocnice prý nejsou schopny zajistit odpovídající léčbu některých druhů poranění.

Boj však spustil také odchod tisíců lidí z jejich domovů. OSN některé z nich ubytovala v osmi školách ve městě Gaza. Někteří Palestinci se snaží uprchnout do sousedního Egypta.

 

Právě se děje

Další zprávy