Česko je připraveno pomoci v boji s Islámským státem, říká Sobotka před summity v USA

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
27. 9. 2015 11:49
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se příští týden v New Yorku zúčastní dvou summitů věnovaných boji proti Islámskému státu a mírovým operacím OSN. "Oba summity pojí snaha mobilizovat mezinárodní společenství s cílem potlačit aktuální bezpečnostní hrozby, ať už se jedná o boj proti bojovníkům z Islámského státu či efektivnější nasazení mírových jednotek OSN ve světě. Jak se ukazuje v případě Sýrie či Libye, i relativně vzdálené konflikty mohou mít přímé dopady na ČR, například v podobě nekontrolované migrace," říká Sobotka v rozhovoru před odjezdem, který z časových důvodů proběhl přes email. Rozhovor publikujeme v den, kdy IS začala bombardovat Francie.
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka | Foto: Jiří Koťátko

Jakých akcí se při cestě do USA zúčastníte?

Na pozvání amerického prezidenta Baracka Obamy se zúčastním v úterý 29. září Summitu k boji proti tzv. Islámskému státu a násilnému extremismu. Jedná se o první setkání zemí Koalice proti tzv. Islámskému státu na nejvyšší úrovni. Cílem summitu je zrekapitulovat dosavadní úspěchy i výzvy v boji proti ozbrojencům tzv. Islámského státu, přílivu zahraničích bojovníků do jeho řad a také v boji proti příčinám násilného extremismu a teroristickým ideologiím. Cílem je ale rovněž potvrdit závazek pokračovat v tomto boji jak vojenskými, tak civilními prostředky.

V pondělí se společně s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem zúčastním také Summitu k mírovým operacím. Tuto schůzku pořádá prezident Obama a generální tajemník OSN Pan Ki-mun pro okruh vybraných států, které se aktivně podílejí na vysílání sil do mírových misí OSN. V rámci pracovní cesty do New Yorku uctím také památku obětí teroristického útoku z 11. září 2001 u památníku 9/11 Memorial.

Budete mít na Summitu k boji proti Islámskému státu projev? Můžete nastínit, s jakým stanoviskem či návrhem vystoupíte?

Projev přímo v plénu se neočekává vzhledem k omezenému časovému prostoru. Projev přednese pouze prezident Obama a například koordinátoři pracovních skupin v rámci mezinárodní koalice proti ISIL (Islámskému státu - pozn. redakce). U této příležitosti se mimo jiné setkám se svým iráckým protějškem Hajdarem al-Abádím a budu hovořit o pomoci, kterou ČR Iráku poskytuje na boj proti ISIL. S projevem počítám na summitu k mírovým operacím, kde představím plány ČR na větší zapojení do mírových misí pod hlavičkou Organizace spojených národů. Vláda rozhodla, po mnoha letech téměř úplné absence v misích OSN, o postupném návratu do těchto operací. Tento krok vlády České republiky reflektuje náš zájem být zodpovědným členem mezinárodního společenství a podílet se na zajištění mezinárodní bezpečnosti a stability.

Mírové operace OSN procházejí v současné době reformou, která má zlepšit jejich fungování v budoucnu. ČR je připravená přispět zkušenostmi nabytými v misích NATO a EU ke zvýšení efektivity misí OSN, aniž by to mělo dopad na naše spojenecké závazky. Navázat můžeme rovněž na bohaté zkušenosti a dobrou pověst z našeho působení na Balkáně v 90. letech minulého století.

Jak by se podle vás mělo v boji s Islámským státem postupovat?

Podle vlády ČR je potřeba, aby se Evropa ještě více angažovala na Blízkém východě. Nechceme jít cestou přímé intervence. Mezinárodní úsilí by mělo směřovat především k podpoře arabských zemí a vlád, které mohou nejefektivněji vést boj proti ISIL. To je pozice, kterou ČR dlouhodobě prosazuje v Bruselu. Účast naší země na summitu proti ISIL považuji za mimořádně důležitou. Islámský stát představuje velkou hrozbu pro mezinárodní bezpečnost, proti které je třeba nekompromisně bojovat. Koordinaci sil proti ISIL vnímám v kontextu aktuální migrační krize. Na jejím zdárném vyřešení je závislá stabilizace situace na Blízkém východě, což není možné bez porážky Islámského státu.

Čím konkrétně by mohla v tomto boji přispět Česká republika?

V této věci zdůrazňuji ochotu a připravenost ČR v boji proti ISIL nadále pomáhat. Česká republika se zapojila do mezinárodního úsilí v boji proti tzv. Islámskému státu a na pomoc Iráku řadou aktivit, včetně daru munice, poskytováním humanitární pomoci, zapojením se do aktivit na stabilizaci Iráku a prodejem letounů L-159 do Iráku. V rámci aktivit na stabilizaci Iráku připravuje ČR policejní výcvik iráckých policistů a investice do infrastruktury uprchlických táborů v Iráku. Zvažuje se také zdravotnická pomoc.

Při řešení imigrační krize jste často zmiňoval nutnost řešit situaci v primárních zemích. Jaká řešení budete při těchto příležitostech navrhovat?

Česká republika společně se zeměmi V4 dlouhodobě volá po realizaci opatření, která povedou ke skutečnému řešení migrační krize. Kvóty nejsou správným opatřením a nebudou fungovat. Mezi nutná opatření patří posílení ochrany vnějších hranic EU, zřízení registračních míst nebo pomoc zemím s uprchlickými tábory. Na středečním summitu EU, kde jsem tato opatření prosazoval, se evropští partneři rovněž shodli, že podpoří zřízení zvláštního fondu pro boj s příčinami migrace v Africe ve výši 1,8 miliardy eur. Zároveň dojde k okamžitému zvýšení podpory Světového potravinového programu a Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky o miliardu eur. Cílem je zlepšení podmínek uprchlíků v Sýrii a v okolních zemích.

 

Právě se děje

Další zprávy