České předsednictví EU odměří kyvadlo na pražské Letné

Domácí Domácí
30. 12. 2008 17:00
Minutu po Silvestru ho spustí euroministr Vondra

Praha - České předsednictví Evropské unie symbolicky odstartuje obří kyvadlo na pražské Letné. Pokyn k jeho spuštění vydá bezprostředně po silvestrovské půlnoci v přímém přenosu vicepremiér Alexandr Vondra. Ten bude hostem pořadu Noc s Andělem na ČT2 a kyvadlo rozhýbe pomocí mobilního telefonu.

Server České noviny uvedl, že zároveň s rozhýbáním "Stroje času" se zapnou světla v evropských barvách.

Kyvadlo bude nasvíceno po celou dobu šestiměsíčního předsednictví až do jeho konce 30. června příštího roku. Objeví se na něm mimo jiné znak Unie a logo českého předsednictví.

"Pyramida strojovny bude modře osvětlena a ponese znak EU, červené taktující kyvadlo pak bude zvýrazněno po stranách bílou a modrou diodovými lištami," citovaly internetové České noviny Vondrovu mluvčí Michaelu Jelínkovou.

Alexandr Vondra
Alexandr Vondra | Foto: Ludvík Hradilek

Metronom poslouží podruhé

Vláda metronom s kyvadlem využívá v souvislosti s Evropskou unií již podruhé. Poprvé to bylo v roce 2003, tedy ještě v době, kdy nebyla země členským státem a kdy se ocitla před referendem o českém vstupu do Evropské unie.

Kyvadlo se tehdy až do rozhodnutí lidí pohybovalo od "ano" k "ne".

Kinetická plastika "Stroj času" byla vybudována jako dočasná stavba v roce 1991 u příležitosti Všeobecné československé výstavy v Praze dle návrhu Vratislava Nováka.

ČT odvysílá animovaný film "Od Praotce k Unii"

Na předsednictví upozorní v počátku nového roku také první program veřejnoprávní České televize. Po přípitku a hymně totiž diváci uvidí pětiminutový animovaný film "Od Praotce k Unii", zaplacený vládou. Jeho tvůrce Pavel Koutský řekl, že film má především pobavit.

Foto: Ondřej Besperát

"Je to průřez českou historií od Praotce Čecha až do současnosti po předsednictví," citovaly České noviny Koutského. Mezi postavami, které se ve filmu objeví, figurují například kněžna Libuše, Karel IV., ale i husité či Jiří z Poděbrad.

"Ve 20. století jsme využili symboly, data, hvězdy či vlajky," dodal Koutský. Reprízu si snímek odbude ve stejný den pět minut před polednem.

 

Právě se děje

Další zprávy