Češi v cizině budou volit středočeské kandidáty

ČTK ČTK
30. 8. 2013 11:57
Střední Čechy vybrala losem Státní volební komise, "vyvoleným" krajem jsou poprvé.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Češi pobývající v cizině si letos budou vybírat poslance mezi kandidáty ve Středočeském kraji.

Rozhodla o tom v pátek losem Státní volební komise. Střední Čechy se "vyvoleným" krajem pro krajany staly poprvé. Při dvou minulých sněmovních volbách jím byly jižní Čechy.

Stejně jako voliči v Česku si Češi v zahraničí budou muset zatím počkat na to, kdo se bude o jejich hlasy ucházet. Své kandidátky sestavily a schválily jen ČSSD a KSČM.

Jejich středočeskými lídry jsou za sociální demokraty bývalý místopředseda sněmovny a stínový ministr obrany Jan Hamáček a za komunisty exposlanec Stanislav Grospič, stínový ministr obrany.

TOP 09 zřejmě vyšle do voleb ve středních Čechách svého místopředsedu Miroslava Kalouska, v případě ODS se spekuluje o úřadujícím předsedovi strany Martinu Kubovi a za hnutí ANO by mohl kandidovat majitel skupiny Agrofert Andrej Babiš.

Kraj vylosoval místopředseda Českého statistického úřadu Stanislav Drápal ve spolupráci s poradcem náměstka pro ministra zahraničí Ivanem Záleským, kteří ve Státní volební komisi zastupovali své instituce.

Formálně ještě patřil do komise tajemník bývalé hlavy státu Ladislav Jakl jako jeden ze zástupců prezidentské kanceláře. Hrad už navrhl jeho výměnu za vedoucí legislativního odboru prezidentské kanceláře Danu Římanovou, musí to ještě ale schválit vláda, uvedl mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Urny na ambasádách

Čeští voliči v cizině měli zatím třikrát možnost vybírat si poslance ve volebních místnostech na ambasádách. Poprvé to bylo v roce 2002, kdy si vybírali mezi jihomoravskými kandidáty. Využilo toho asi 3800 lidí z tehdy odhadovaného počtu až 70 000 voličů.

V roce 2006 přišlo na zastupitelské úřady o poslancích rozhodnout ze zhruba 8000 lidí ve voličských seznamech přes 6700 voličů.

Před třemi lety se mezi jihočeskými adepty i díky voličským průkazům rozhodovalo 8222 ze zhruba 10 700 voličů v cizině, což odpovídá počtu voličů menšího města v ČR.

Češi v zahraničí mohli jít ke sněmovním volbám také na podzim 2009, kdy měli vybírat kandidáty z Královéhradeckého kraje. Ústavní soud však tehdy předčasné sněmovní volby zrušil.

 

Právě se děje

Další zprávy