Bývalý ministr Ambrozek je zpátky v úřadu. Jako poradce

ČTK ČTK
5. 11. 2013 17:40
Současný ministr životního prostředí Podivínský jej jmenoval externím poradcem.
Libor Ambrozek na snímku z roku 2006, kdy byl ministrem životního prostředí.
Libor Ambrozek na snímku z roku 2006, kdy byl ministrem životního prostředí. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Na ministerstvo životního prostředí se vrátil jeho někdejší šéf Libor Ambrozek.

Povolal jej tam nynější ministr životního prostředí Tomáš Podivínský (KDU-ČSL), který je sice už měsíce v demisi, ale personál dál může přijímat. Podivínský jmenoval Ambrozka k 1. listopadu svým externím poradcem pro oblast environmentálního vzdělávání.

Ambrozek, který je lidovec jako Podivínský, má posílit komunikaci ministerstva s nevládními neziskovými organizacemi, pokud jde o osvětu a vzdělávání v ochraně přírody. Úřad plánuje i další změny, vznikne nová poradní rada a dvě nová oddělení.

"Pan Ambrozek byl čtyři roky ministrem, zabývá se touto problematikou stále a je to odborník. Tato země není tak bohatá na odborníky, abychom si mohli dovolit nevyužít jejich kapacit," komentoval rozhodnutí ministra mluvčí resortu Matyáš Vitík.

MŽP čelilo na jaře kritice za množství poradců, které bývalý ministr Tomáš Chalupa (ODS) angažoval.

Tomáš Podivínský, ministr bez mandátu. Pracuje z pověření Miloše Zemana.
Tomáš Podivínský, ministr bez mandátu. Pracuje z pověření Miloše Zemana. | Foto: Vojtěch Marek

Ze všech ministerstev za ně v roce 2012 utratil nejvyšší sumu, téměř šest milionů korun, uvedl tehdy server Lidovky.cz. Současný sbor poradců ministra Podivínského se ale podle Vitíka zredukoval, někteří Chalupovi poradci prý odešli. Ambrozek bude podle odvedené práce měsíčně brát maximálně 40.000 korun, dodal mluvčí.

Ambrozek působil v čele resortu v letech 2002 až 2006. Je předsedou Českého svazu ochránců přírody a bývalým poslancem za KDU-ČSL. Ambrozkovým úkolem bude mimo jiné vytvořit novou Radu celkové environmentální koncepce (RACEK). Bude sdružovat odborníky z nevládních neziskových organizací, kteří budou poradním orgánem ministra pro environmentální politiku MŽP.

Na ministerstvu mají vzniknout i dvě nová oddělení, která se budou zabývat nástroji politiky životního prostředí, vědou a výzkumem a tvorbou strategických analýz, které budou podkladem pro vznik nové legislativy.

 

Právě se děje

Další zprávy