Bušina: Kauza Rath jde mimo mě, policii jsem nenavedl

Domácí ČTK Domácí, ČTK
11. 6. 2012 14:04
Bývalého investičního náměstka středočeských nemocnic stíhá policie za daňové úniky

Praha - Bývalý investiční náměstek středočeských krajských nemocnic Filip Bušina odmítl jakékoli spojování s případem stíhaného poslance a někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha. Popřel také, že by v Rathově kauze figuroval jako policejní informátor. 

"Já jsem rozhodně nehrál žádnou úlohu v tom, co se odehrálo. Co se týče toho, jestli policisty přivedl můj případ, ve kterém jsem obviněn, na stopu pana doktora Davida Ratha, tak to ukáže čas," prohlásil Bušina.

On sám se však domnívá, že nikoli. Policisté jej prý v této souvislosti nekontaktovali.

"My jsme nikdy nebyli kamarádi, já jsem pro něj pouze pracoval," uvedl bývalý investiční náměstek. Více se však ke kauze vyjadřovat nechtěl.

Připustil ale, že se v minulosti občas stýkal s Rathem u něj doma v Hostivici. Letos se podle něho potkali celkem dvakrát.

Obžaloba z daňových úniků

Bušinu v únoru letošního roku navrhla protikorupční policie obžalovat spolu s dalšími 13 lidmi z rozsáhlých daňových úniků, praní špinavých peněz a korupce.

Skupina podle policie připravila stát o více než 630 milionů korun. Zejména prý zahrnovala do účetnictví fiktivní faktury.

Podle advokáta Bušiny Richarda Malečka však vyšetřování provází mnoho nestandardních jevů. Policie prý také neprovedla všechny důkazy.

"My jsme chtěli provést důkazy, které by potvrdily náš názor, že se pan Bušina nedopustil těch trestných činů. Trvám na tom, že tam není jediný důkaz, který by potvrzoval jeho trestnou činnost," dodal Maleček.

Rath je obviněn z přijetí úplatku. Policisté poslance zadrželi s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. Kriminalisté tvrdí, že to byl úplatek za zmanipulovanou zakázku na opravu buštěhradského zámku.

Rath obvinění odmítá. Hrozí mu až dvanáctileté vězení. Spolu s ním je obviněno dalších sedm lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy