Bursík hrozí odchodem z koalice, neprošel jeho zákon

Kateřina Eliášová
18. 2. 2009 14:21
Normu o posuzování vlivů na životní prostředí potopili vládní poslanci
"Je to pro nás určité memento," řekl předseda Strany zelených Martin Bursík.
"Je to pro nás určité memento," řekl předseda Strany zelených Martin Bursík. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Šéf zelených Martin Bursík pohrozil odchodem z vlády. Zlobí se na koaliční poslance, kteří dnes nezvedli ruku pro vládní novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA).

Zákon upravuje pravidla testování toho, jak plánované stavby ohrozí životní prostředí. Ruku pro něj ve třetím čtení nezvedli čtyři koaliční poslanci.

"Tohle je velmi vážné. Já konstatuji, že za stávající situace nejsem schopen předkládat návrhy zákonů za resort životního prostředí, protože neprocházejí a neprocházejí hlasy koaličních poslanců," postěžoval si Bursík novinářům.

Požaduje okamžitou nápravu, Česku totiž hrozí žaloby a vysoké sankce, pokud novela nezačne platit.

Ať to řeší Topolánek s Čunkem

Podle Bursíka musí situaci napravit premiér Mirek Topolánek a předseda lidovců Jiří Čunek.

"Jestli nepřijdou předsedové s řešením té situace, nezbude mi než konstatovat, že prostě nemohu nadále fungovat v této koalici a nést odpovědnost za resort životního prostředí," pohrozil šéf zelených.

Čunek už přislíbil koaliční schůzku v nejbližších dnech. "Velkou vědu bych z toho ale nedělal," řekl nicméně. Podle něj se do hlasování promítl fakt že jsou lidé hákliví na různá omezení ze strany Bursíkova úřadu.

"Souvisí to možná s tím, že mnozí občané na území České republiky vidí, jaké komplikace jim přinášejí orgány životního prostředí, které jim na všech úrovních mluví do velikosti a tvaru oken. Možná to všechno se tady promítlo do tohoto hlasování," myslí si šéf lidovců.

Novela blokuje stavby, tvrdí poslanci

Proti Bursíkově novele se postavili poslanci za ODS Jan Klas, Vlastimil Tlustý, Jiří Janeček a lidovec Milan Šimonovský.

"Zákon o posuzování vlivu na životní prostředí je ministerstvem životního prostředí zneužíván k tomu, aby velká většina dopravních staveb - zejména u nás na jižní Moravě - byla zastavena," zdůvodnil Šimonovský bojkot vládního návrhu zákona.

Podle něj by měla být EIA začleněna do stavebního zákona tak, aby případné ohrožení životního prostředí posuzovaly jednotlivé stavební úřady.

Poslanci Janečkovi se zase novela nelíbí proto, že umožňuje občanským sdružením vznášet své námitky proti jednotlivým stavbám u soudu. To doposud není možné a právě za to chce Česko Evropská komise pokutovat.

"Soudy dlouho trvají, stavby by se mohly zaseknout na několik let a Praha potřebuje obchvaty, spoustu veřejně prospěšných staveb. Nedovedu si představit, že  bychom kvůli nějakému občanskému sdružení zastavili například stavbu tunelu Blanka," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy