Bursík a Říman se hádají kvůli zelené elektřině

Pavel Baroch
10. 2. 2009 12:10
Česko nesplní evropský závazek zelené elektřiny
Větrníky - ilustrační snímek
Větrníky - ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Ministr životního prostředí Martin Bursík nebývale ostře kritizoval svého vládního kolegu Martina Římana.

Mezi ministerstvy průmyslu a životního prostředí tradičně panují napjaté vztahy, bylo tomu tak i v minulých vládách. V současné koalici je to ovšem poprvé, co jeden ministr takto osobně vystoupil proti druhému šéfovi resortu.

Tvrdí, že kvůli ministrovi průmyslu Česko zatím není pravoplatným členem nově vzniklé Mezinárodní agentury pro obnovitelné zdroje IRENA, která má pomoci při rozvoji větrných či slunečních elektráren a dalších čistých zdrojů. Římanův úřad kritiku odmítl jako neodůvodněnou.

Česko ve využívání zelené energie zaostává a s velkou pravděpodobností nesplní svůj závazek Evropské unii, že bude v obnovitelných zdrojích v roce 2010 vyrábět osm procent proudu.

"Česká republika není v agentuře kvůli dlouhodobému blokování ministertvem průmyslu," tvrdí Bursík.

Nic jsme neblokovali

Předseda Strany zelených Martin Bursík uvedl, že je potřeba v klidu vyhodnotit postavení strany ve všech krajích.
Předseda Strany zelených Martin Bursík uvedl, že je potřeba v klidu vyhodnotit postavení strany ve všech krajích. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Ministr životního prostředí sice už připojil svůj podpis mezi zakládající členy agentury, ale jelikož jde o mezinárodní dohodu, musí dokument absolvovat složitý a dlouhý ratifikační proces včetně souhlasu vlády, parlamentu a prezidenta.

Ministerstvo průmyslu se proti Bursíkově kritice ohradilo. Tvrdí, že si ověřovalo, proč by Česko mělo do IRENA vstoupit, když se její činnost překrývá s Mezinárodní energetickou agenturou, kde už je Praha členem.

"Nebylo to tedy proto, že bychom chtěli naše členství za každou cenu blokovat," řekl Aktuálně.cz mluvčí ministerstva průmyslu Tomáš Bartovský.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Protiváha energetické agentuře

Jenže Mezinárodní energetická agentura bývá kritizována za to, že upřednostňuje fosilní paliva před obnovitelnými zdroji, a IRENA se má stát její protiváhou.

"Chceme napomoci k průlomu v oblasti obnovitelných zdrojů a zmírnit soupeření o fosilní energie a zdroje dodávek," řekla Heidemarie Wieczorek-Zeul, německá ministryně pro rozvoj.

Právě Německo patří k zakládajícím členům IRENA. Do agentury už vstoupilo rovněž Polsko, Slovinsko, Rakousko, Dánsko, Španělsko, Finsko, ale také Kongo, Afghánistán, Honduras nebo Benin.

Ovšem například Velká Británie a Spojené státy zatím s účastí váhají. Očekává se ovšem, že USA se do agentury brzy také zapojí, protože tým nového prezidenta Baracka Obamy představil ambiciózní plán na rozvoj zelené energie. Bílý dům například přislíbil, že v rámci pomoci americké ekonomice počítá se 100 miliardami dolarů na podporu čistých technologií.

Stavba Větrníku v Jindřichovicích pod Smrkem
Stavba Větrníku v Jindřichovicích pod Smrkem | Foto: jindrichovice.cz

Nová pracovní místa

Od nové Mezinárodní agentury pro obnovitelné zdroje si hodně slibuje i český ministr životního prostředí Martin Bursík a nevládní ekologické organizace.

Věří, že IRENA pomůže zvýšit investice do moderních technologií, vytvořit nová pracovní místa, omezit exhalace nebo snížit závislost na dovozu paliv.

Agentura má například koordinovat mezinárodní výzkum, což by mohlo vést k tomu, že se ještě rychleji sníží náklady na výrobu čisté energie.

Náklady se snížily z 32 dolarů na tři

Podle Hnutí Duha a sdružení Calla spaldy od konce 80. let náklady na výrobu jedné kilowatthodiny už spadly na méně než destinu. Komerční cena solárních fotovoltaických modulů se ze 32 dolarů na každý watt instalovaného výkonu v roce 1979 snížila na 3 dolary v roce 2006.

"Obnovitelné zdroje energie jsou nejdynamičtěji se rozvíjejícím průmyslovým oborem," řekl Aktuálně.cz ministr Bursík.

Evropský komisař pro energetiku Andris Piebals vyzval všechny členské státy EU, aby se k agentuře připojily. Dodal, že díky rozpočtu 25 milionů dolarů může IRENA pomoci splnit evropským zemím jejich zavázek při zvyšování podílu zelené energie.

 

Právě se děje

Další zprávy