Boj o sněmovnu eskaluje, ministři ruší služební cesty

Martina Macková
4. 6. 2008 19:14
Opozice bojuje za zachování míst ve výborech

Praha - Mezi koalicí a opozicí se strhl boj, který může ovlivnit chystané předsednictví Česka v EU.

Jde přitom pouze o maličkost - aby se opoziční poslanec zdržel hlasování, když koaliční ministr nemůže z vážných důvodů přijít do sněmovny a hlasovat.

Čtěte také: Zelení míří do vedení sněmovny. Má to být Jacques

Politici takovému postupu říkají "vypárování se" a praktikují ho už léta. Výjimky dělají jen u naprosto zásadních hlasování, jako je například vyjádření důvěry vládě, kde jdou všechny politické ohledy stranou.

Teď ale tradičním postupům řekla opozice konec. Je to odplata za snahu koalice změnit poměry počtu členů ve výborech sněmovny tak, aby v nich měla většinové zastoupení. Součástí návrhu je také vytvoření nového postu místopředsedy sněmovny pro zelené.

O novém rozložení sil ve výborech poslanci ve středu dvě hodiny bouřlivě diskutovali, ale nakonec o něm ani nehlasovali. Bod přerušili ve chvíli, kdy skončil jejich jednací den.

Totalitní postup koalice

"Je to otevřená roztržka a revize volebních výsledků," připouští předseda ČSSD Jiří Paroubek. "Bráníme se tak, že jsme přestali vypárovávat poslance i ministry. Nakonec jsou placení za to, že pracují i ve sněmovně," míní Paroubek.

Poslanec David Rath dokonce říká, že takový postup je totalitní.

Jiří Paroubek se ujal slova...
Jiří Paroubek se ujal slova... | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Vracejí nám to, že je jako opozice kritizujeme. Chtějí nám to zakázat, nechtějí, abychom je kontrolovali," řekl Rath a v otevřené debatě v sále ODS vzkázal: "Jste nedemokratická totalitní strana, která se snaží zastrašovat lidi, a kdybyste mohli, tak nás i pozavíráte."

Předseda poslanců ODS Petr Tluchoř ale vysvětluje, že jde jen o technické opatření. "Výbory nejsou pro kontrolu, ale pro věcné projednávání norem. Je logické, pokud je tady většina pro koalici ve sněmovně, aby návrhy procházely i přes výbory," řekl Tluchoř.

Kvůli postoji ČSSD už zrušili služební cesty tři ministři, kteří měli ve středu odcestovat. Například ministr školství Ondřej Liška měl odjet do Dánska.

"Nedá se nic dělat, pro tuto schůzi jsme všechny zahraniční cesty zrušili, ministři neodjedou," potvrdil Tluchoř.  A další, ministr Martin Bursík zrušil večeři s kolegy z Visegradské čtyřky v Lucemburku.

"Byla zaměřená na přípravu českého předsednictví EU a také jsem se musel omluvit ze čtvrtečního jednání Rady ministrů životního prostředí EU. ČSSD jedná nezodpovědně a krátkozrace, když znemožňuje ministrům vlády účastnit se zahraničních jednání v době zasedání sněmovny," uvedl Martin Bursík.

"Myslím, že to republika přežije, že jste tam nebyl," řekl Paroubek. "ODS tento souboj nemůže vyhrát," míní šéf ČSSD, podle kterého je konec párování jen začátkem.

 

Právě se děje

Další zprávy