Blokáda Senátu: část senátorů se nemohla dostat dovnitř

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
12. 11. 2010 9:35
Vchody do Senátu blokovala iniciativa ProAlt
Blokáda jednoho z vchodů
Blokáda jednoho z vchodů | Foto: Jan Němec

Praha - Schůze Senátu, která v pátek rozhodne o vládních úsporných zákonech, začala přestávkou.

"V tuto chvíli vyhlašuju patnáctiminutovou přestávku, aby se senátoři vůbec dostali do budovy," zahájil schůzi předseda horní parlamentní komory Přemysl Sobotka (ODS).

Senátní vchody totiž obsadila iniciativa ProAlt - iniciativa pro kritiku reforem a na podporu alternativ. Kromě transparentu vytvořila i živý řetěz, kterým se senátoři snažili protlačit na jednání. Nakonec museli povolat ochranku.

Ve starém složení

Senát rozhoduje o čtyřech "škrtzákonech" - např. "povodňové" stokoruně z daní, zdanění náhrad pro vojáky a policisty nebo zdanění státního příspěvku na stavební spoření. Vláda těmito změnami chce uspořit desítky miliard korun.

Senátoři Štětina a Moldan se snaží prodrat
Senátoři Štětina a Moldan se snaží prodrat | Foto: Jan Němec

Ve sněmovně prošly během jediného dne ve stavu legislativní nouze, také Senát je projednává urychleně - a to ještě ve starém složení, tedy s převahou pravice. Dva nově zvolení senátoři za hnutí Severočeši.cz už ale podali ústavní žalobu a argumentují tím, že rozhodovat už měl nově zvolený Senát s převahou ČSSD.

To si zjevně myslí i iniciiativa ProAlt, která vítala senátory s transparentem "neústavní schůze".

Může za to nejasnost v Ústavě: dosavadním senátorům končí mandát až 13. listopadu, kdy uplyne přesně 6 let od jejich zvolení. Novým senátorům ale mandát vznikl podle Ústavy hned dnem zvolení. V tuto chvíli tak nemáme 81, ale hned 108 senátorů.

 

Právě se děje

Další zprávy