Bezpečnostní radu státu posílil ministr zemědělství

ČTK ČTK
10. 2. 2014 14:33
Novým členem je tak Jurečka, důvodem jsou časté povodně a starost o bezpečné potraviny
Marian Jurečka.
Marian Jurečka. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Nová vláda rozšířila Bezpečnostní radu státu o ministra zemědělství. Jejím členem tak nově bude lidovec Marian Jurečka. Souvisí to s tím, že rada často řeší problémy se záplavami. Vláda se také musí starat o to, aby na českém trhu byly bezpečné potraviny, řekl na tiskové konferenci po jednání kabinetu premiér Bohuslav Sobotka.

Bezpečnostní rada státu sestává z premiéra a dalších devíti členů vlády. Jejím šéfem je Sobotka, prvním místopředsedou ministr financí Andrej Babiš (ANO). V minulých letech ministr zemědělství členem rady nebyl. Jmenování Jurečky do rady souvisí s tím, že se rada v minulosti velmi často zabývala reakcemi na povodně a odstraňováním jejich následků.

"Je tady jednoznačná gesce z pohledu ministerstva zemědělství v té oblasti. Například státních podniků povodí, které se výrazně podílejí jednak na organizaci protipovodňových opatření, jednak na řízení vodních režimů," uvedl Sobotka.

"Druhým důvodem je otázka potravinové bezpečnosti," vysvětlil. Podle premiéra vláda garantuje, že lidé v obchodech koupí nezávadné potraviny. Kontrola jejich kvality přitom spadá také do Jurečkových kompetencí.

Dalšími členy rady jsou ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), ministr dopravy Antonín Prachař (ANO), ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) a ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Dalšími stálými účastníky zasedání rady jsou vedoucí Úřadu vlády Pavel Dvořák, guvernér České národní banky Miroslav Singer a šéf Správy státních hmotných rezerv Ondrej Páleník.

Na schůze může prezident i tajné služby

Bezpečnostní rada státu je stálým pracovním orgánem vlády, jehož úkolem je koordinovat kroky v případě ohrožení země. Byla zřízena ústavním zákonem o bezpečnosti státu. Jejích schůzí se může zúčastňovat prezident, který má právo vyžadovat zprávy od jejích členů a projednávat s nimi otázky, které patří do jejich působnosti. Jednání se mohou účastnit i šéfové tajných služeb.

Rada má čtyři stálé výbory: výbor pro koordinaci zahraniční bezpečnostní politiky, výbor pro obranné plánování, výbor pro civilní nouzové plánování a od května 2000 výbor pro zpravodajskou činnost. Do systému orgánů rady patří také Ústřední krizový štáb, který je pracovním orgánem vlády pro řešení krizových situací.

Vláda v pondělí také schválila složení výboru pro zpravodajskou činnost. Pracovat bude ve stejném složení jako za předchozího kabinetu. Podle informací na vládním webu jsou jeho členy předseda vlády, ministři vnitra, zahraničních věcí, obrany, ředitelé Bezpečnostní informační služby, Úřadu pro zahraniční styky a informace, Vojenského zpravodajství a vedoucí Úřadu vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy