Bezpečnostní agentury potřebují pravidla, souhlasí poslanci

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
21. 6. 2014 7:10
Poslanci jsou často pro regulaci soukromých bezpečnostních agentur, najdou se ale i odpůrci tohoto návrhu.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pokus kabinetu Petra Nečase o regulaci soukromých bezpečnostních služeb selhal, znovu se o to samé pokouší současný ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Jeho návrh už prošel meziresortním připomínkovacím řízením a na konci září by o něm mohla jednat vláda.

Zákon by tentokrát mohl mít podporu napříč stranami i v Poslanecké sněmovně. Jeho přijetí vítá například člen bezpečnostního výboru Daniel Korte (TOP 09).

"Jsem zásadně pro, protože tato oblast zatím nebyla vůbec regulována," řekl Korte deníku Aktuálně.cz. Ten by rád viděl, aby se do zákona dostal i registr zařízení používaných například pro odposlechy. "Na to je však pravděpodobně ještě hodně brzy," uvědomuje si poslanec.

Jednoznačně pro zákon, který by dal soukromým bezpečnostním agenturám určité mantinely, je i komunistický poslanec Zdeněk Ondráček. "Působení soukromých bezpečnostních služeb je totiž v České republice bezbřehé. A nevíme, kolik lidí vůbec v těchto službách pracuje a každý asi vnímáme, že je něco jiného být strážným, být někde u závory a například asistovat při převozu peněz," říká bývalý kriminalista, který sám má povolení certifikovat strážné pro ministerstvo vnitra.

Jako předseda sněmovního podvýboru pro policii a bezpečnostní služby dokonce chce co nejdříve otevřít debatu na toto téma.

"Určitě by mělo dojít k rozlišení těchto činností, kdy na jedné straně mohou být osoby se ztíženým sociálním uplatněním a na druhé straně jsou to profesionální služby, pro které pracují třeba bývalí policisté. Dokázal bych si představit rozdělení na tři skupiny podle toho, jaký okruh činností vykonávají," říká a dodává, že je připravený o návrhu ministra Chovance diskutovat. V zákoně by prý přivítal i možnost, kdy by si obce mohly najímat agentury pro zajištění veřejného pořádku například na společenských nebo kulturních akcích.

Pravice ještě nemá jasno

Občanští demokraté nevylučují, že by za určitých okolností zákon byli ochotni podpořit. "Zatím je to jen jedna věta ministerstva vnitra, vyjadřovat se k tomu budeme, až to bude hotové," nechtěl se o návrhu příliš bavit předseda poslanců Zbyněk Stanjura. "A priori nejsme ani pro, ani proti," dodal. Podobně mluvil i exministr spravedlnosti Pavel Blažek, který je připraven o zákonu vést debatu.

Komentovat zákon příliš nechtěl ani místopředseda bezpečnostního výboru Bronislav Schwarz (ANO). Stejně jako Stanjura neví, co by v zákoně mělo být obsaženo, a nemá o něm téměř žádné informace. "Já mám jen strach, aby nakonec tyto služby nesuplovaly činnost státní policie," přiznal však jisté obavy z toho, co by mohla úprava přinést.

Vůbec jistý si naopak potřebou zákona o "esbéeskách" není předseda poslaneckého klubu Úsvitu přímé demokracie Radim Fiala. "Ta norma se totiž připravuje už několik let a myslím, že dětské bolesti už podle mě mezitím odezněly a nejsem si v současné době vědom nějakých zásadních problémů, kvůli kterým by bylo potřeba takový zákon přijímat. Dnes už není možné, aby takové agentury nabíraly lidi z úřadů práce, ale ti musí mít certifikáty, musí procházet zdravotními zkouškami a tak dále. Takže mám strach, abychom to prostředí naopak nepřeregulovali," domnívá se Fiala, který byl v minulém období ve Sněmovně v barvách tehdy vládní ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy