Bárta vysvětloval véčkařům kauzu sledování, ti mu věří

Domácí ČTK Domácí, ČTK
18. 1. 2011 15:20
Poslanci Věcí veřejných podpořili svého ministra v kauze údajného šmírování politiků ODS
Poslanci Věcí veřejných se postavili za ministra Bártu
Poslanci Věcí veřejných se postavili za ministra Bártu | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr dopravy Vít Bárta poslancům své strany Věci veřejné (VV) vysvětloval svůj pohled na kauzu údajného sledování komunálních politiků ODS jeho bývalou firmou ABL.

Předsedkyně klubu VV Kristýna Kočí po jednání poslanců novinářům řekla, že Bártovu vysvětlení klub věř.

Ministr podle ní rozhodně neporušil čestné slovo, které v této věci dal loni na podzim premiérovi Petru Nečasovi (ODS).

Deník Mladá fronta Dnes (MfD) minulý týden zveřejnil fotografie, videozáznamy a počítačové dokumenty, které podle listu dosvědčují, že ABL před několika lety skutečně sledovala politiky ODS.

První informace o této kauze přinesl list už loni v září. Bárta tehdy vše popřel a dal čestné slovo premiérovi, že jeho lidé občanské demokraty nesledovali.

Podle Kočí si Bárta za tímto svým čestným slovem předsedovi vlády pořád stojí a poslanci VV jeho postoj podporují.

"Nikdo z poslanců, kteří vystoupili v diskusi, nebyl proti panu ministrovi Bártovi. Naopak, všichni mu vyjadřovali podporu a myšlenku, že musíme být jednotní," poznamenala Kočí.

Zopakovala médiím Bártovo vysvětlení, že materiál, ke kterému se vyjadřoval a na jehož základě dal předsedovi vlády čestné slovo v září, byl padělek. Neodpovídala prý například podoba hlavičky dokumentu i další detaily.

Bárta se ke kauze vyjádří do tří dnů

Bárta v úterý v tiskovém prohlášení vyzval MfD aby zveřejnila plné znění dokumentů o údajném sledování politiků v Praze 11. Ke kauze se prý plánuje veřejně vyjádřit do tří dnů, dosud ji nekomentoval.

"Již v tuto chvíli pracuje tým blízkých spolupracovníků na tom, aby se pokusil interpretovat doposavad zveřejněné dokumenty. Věřím, že je zcela jistě pochopitelné, že povaha práce bezpečnostní agentury je v řadě aspektů citlivá," uvedl ministr.

Kauzou údajného sledování politiků ODS ze strany agentury ABL se v úterý také zabýval poslanecký klub ODS.

"Zaznívaly hlasy, řekněme, velmi znepokojené," řekl ČTK po jednání klubu jeho předseda Petr Tluchoř.

"Pro nás je ta klíčová otázka, jestli ministr Bárta lhal, nebo nelhal předsedovi vlády, protože to samozřejmě pro vztahy ve vládě a v koalici je klíčové téma," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy