Archiv kontrarozvědky: Někteří poslanci byli důvěrníky

Redakce DOM
28. 7. 2008 9:00
Byl jsem pod dohledem tajné služby, přiznal Ploc
Poslanec ČSSD Pavel Ploc
Poslanec ČSSD Pavel Ploc | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci Walter Bartoš, Juraj Raninec, Tomáš Hasil a Pavel Ploc byli v minulosti důvěrníky komunistické Vojenské kontrarozvědky.

Informovala o tom Česká televize s odvoláním na archiv tajné služby, který byl částečně odtajněn teprve minulý týden.

Tehdy se na internetu objevilo na 140 tisíc evidenčních záznamů, které jsou datovány do let 1954 až 1989.

Čtěte: Kdo spolupracoval s kontrarozvědkou? Je to na webu

Občanští demokraté Bartoš a Raninec považují informace za absurdní, spolupráci jednoznačně popřeli. Hasil, rovněž z ODS, odmítá, že by jakoukoliv spolupráci podepsal.

Kontráši jezdili až do domu

Nepřipouští to ani někdejší skokan na lyžích a současný zákonodárce ČSSD Ploc. Ten jen ČT řekl, že byl kvůli výjezdům do zahraničí pod neustálým dohledem agentů.

"Kontráši nám jezdili až do domu, když jsem se potřeboval připravovat na vrcholové soutěže. Sledovali každý náš krok," doplnil pro server Novinky.cz. Nejinak prý na tom byli i jeho kolegové z Dukly Liberec. Vědomě prý ale nikdy nespolupracoval.

Důvěrník neznamená automaticky donašeč

Nic tajného zde už není, ale co tu je, ještě nikdo neví
Nic tajného zde už není, ale co tu je, ještě nikdo neví | Foto: Ludvík Hradilek

Ačkoliv se jména poslanců objevila ve svazcích, nelze s určitostí říci, jaký byl rozsah jejich spolupráce ani to, zda byla vědomá.

"Nelze obecně říct, co bylo náplní práce těchto lidí, nebo co dělali. Jednotlivé osoby registrovali příslušníci VKR a náplní práce Archivu bezpečnostních složek je zveřejňovat tyto dokumenty, nikoliv hodnotit, co tyto osoby dělaly," řekl zástupce ředitele Archivu bezpečnostních složek Martin Pulec.

"Pro posouzení činnosti jednotlivých registrovaných osob je nutné prostudovat jejich svazky a spisy, pakliže se dochovaly. Tuto možnost mají jednotliví badatelé poté, co si o tyto archiválie zažádají a pracovníci Archivu bezpečnostních složek prověří, jestli se dokumenty dochovaly," dodal Pulec.

Vedení archivu připomnělo, že podle verdiktu Ústavního soudu důvěrník, kandidát tajné spolupráce, kandidát agenta či kandidát informátora nejsou kategoriemi vědomé spolupráce s StB.

Také poslanec Walter Bartoš zvažuje, že se obrátí k soudu
Také poslanec Walter Bartoš zvažuje, že se obrátí k soudu | Foto: ODS

"To, že je někdo veden jako důvěrník nebo je veden jako kandidát tajné spolupráce, ještě neznamená, že donášel," vysvětlil v ČT mluvčí Archivu bezpečnostních složek Jiří Reichl.

Půjdeme k soudu, uvažují poslanci

Zákonodárci podle informací veřejnoprávní televize nevylučují, že budou své jméno chtít očistit u soudu.

Už dříve vyšlo najevo, že ve svazcích vojenské kontrarozvědky funguje i jméno poslance ČSSD Evžena Snítilého.

 

Právě se děje

Další zprávy