Anonymní firmy mají utrum. Opozice blokuje změnu zákona

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
7. 9. 2010 17:42
Sněmovna tak nestihne novelu projednat včas
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Levicová opozice ve sněmovně zablokovala rychlé projednání "opravy" zákona o veřejných zakázkách. Přitom právě o čas hrála vládní koalice - chtěla, aby změna zákona prošla ještě do 15. září.

V ten den vstoupí v platnost zákon, který odřízne od veřejných zakázek všechny firmy, které mají tzv. akcie na majitele. Změnu letos na jaře navrhli poslanec Strany zelených Ondřej Liška a poslanec ODS Jiří Polanský. Problémem je, že ustanovení vylučuje i ty firmy, které mají zaknihované akcie na majitele, nikoliv jen ty s anonymními akciemi, běžnými v českém prostředí.

V praxi se tak zákaz dotkne i nadnárodních firem nebo velkých bank na českém trhu jako je Telefónica O2 nebo Komerční banka, a také průmyslových podniků jako je ČEZ nebo Unipetrol.

Měli to opravit, ne škrtnout!

Vládní koalice - za pomoci dvou poslankyň Věcí veřejných Kristýny Kočí a Karolíny Peake - chtěla zákaz jednoduše škrtnout a schválit to v rychlém řízení ve sněmovně během jediného dne. A právě to opozice zablokovala - podle jednacího řádu uplatnili sociální demokraté a komunisté veto na rychlé projednání.

"Měli čas to opravit, ne jen prostě škrtnout," vysvětloval už dřív pozici ČSSD její poslanec Jeroným Tejc. ČSSD poukazovala zejména na to, že paradoxně to navrhují zástupkyně strany VV, která měla v programu úplné zrušení anonymních akcií na majitele.

Rozprava se zvrhla v přestřelku o to, kdo chce víc potírat korupci a kdo ne.

Nakonec opozice umožnila alespoň zkrácení lhůt tak, aby sněmovna stihla zákon projednat ještě koncem září.

I tak to prakticky znamená, že se od 15. září firmy s akciemi na majitele - včetně těch zaknihovaných nebo obchodovaných na burze - nebudou smět veřejných tendrů účastnit až do doby, než celý parlament zákon změní.

"Na nějaký čas to bude skutečně blokace," říká Karolína Peake. "Doufejme, že to nebude trvat dlouho."

 

Právě se děje

Další zprávy