ANO jako Peake. Hnutí předložilo identický zákon

Martina Machová Lucie Stuchlíková Martina Machová, Lucie Stuchlíková
27. 11. 2013 12:25
Jedná se o změnu jednacího řádu Sněmovny, který kvůli volbám padl pod stůl.
První schůze nové Sněmovny. V plném počtu.
První schůze nové Sněmovny. V plném počtu. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci hnutí ANO v čele s Věrou Jourovou začali sbírat v nové Sněmovně podpisy pro svůj první zákon. Vybrali si téma, které patří k již tradičním - ztransparentnění samotného procesu přijímání zákonů, tedy jednacího řádu Sněmovny.

Potíž je v tom, že nejde o zákon z dílny hnutí ANO. Identický a to včetně důvodové zprávy předložila v minulém volební, poslankyně Karolína Peake a Lenka Andrýsová (tehdy již LIDEM) a Petr Gazdík s Helenou Langšádlovou (TOP 09). Jejich návrh spadl pod stůl, do sněmovny dorazil totiž v květnu letošního roku, krátce před rozpuštěním Sněmovny.

Věra Jourová tvrdí, že zákon převzala od iniciativy Rekonstrukce státu. Že jeho autorem jsou bývalí poslanci, prý věděla.

"Problém v tom nevidím. Rekonstrukci státu podporujeme všichni. Jen jsem chtěla, aby se zákon dostal do rozhodovacího procesu," vysvětlovala okolnosti, jak se padlého zákona ujala. Nadto tvrdí, že s jeho původními autory opětovné využití zákona probrala.

Jako důkaz uvádí, že Gazdík a spol. jí zákon již podepsali. Sami autoři ovšem předestírají jinou verzi příběhu.

"Trochu nás to zaskočilo, při přijímání protikorupčních zákonů by se krást nemělo," komentovala jednání kolegů z hnutí ANO Helena Langšádlová. Zákon podpoří, protože si za ním stojí.

Co se týče konzultací, ANO se na ni obrátilo až poté, co se zákon objevil opět ve Sněmovně.

 

Peake: Je to úsměvné

O tom, že si hnutí ANO přisvojilo její návrh ví i Karolína Peake. I ji kontaktovala Věra Jourová, ovšem až poté, co se dozvěděla, že zákon není z dílny Rekonstrukce státu ale přímo od Peake. "Jsem ráda, že byl opět oživen, sněmovní řád změnu potřebuje," reagovala na dotaz Aktuálně.cz.

Dodala, že je celá situace úsměvná v tom, že Andrej Babiš se jejím jménem ohání v mediích jako symbolem neschopnosti bývalé vlády proti jeho "vládě odborníků".

Obě znění zákona navrhují, aby byl u zákonů zveřejněn seznam osob, které se na jeho tvorbě podílely a upravuje se doba mezi druhým a třetím čtením, a to tak, že nově musí být nejméně dva týdny, aby byl čas podrobně prozkoumat pozměňovací zákony a eliminovat možnost návratu jakékoli formy "porcování medvěda".

Dále zavádí, aby neveřejné bylo jen jednání mandátového a imunitního výboru, nebo zavedení povinnosti zpracovat k návrhu zákona alespoň obecné zhodnocení korupčních rizik.

 

Právě se děje

Další zprávy