Agenda 2014: Starší plány ODS v novém kabátě

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
26. 3. 2013 6:10
Plán má za cíl přivést straně zpět alespoň část bývalých voličů
Petr Nečas.
Petr Nečas. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Původně to měla být revize koaliční smlouvy: co všechno ještě vláda stihne do konce svého mandátu, tedy do voleb v roce 2014.

O "změnách priorit" vlády mluvila ODS už těsně po svém listopadovém kongresu a pak je částečně konkretizovala v "deseti prioritách" pro změnu koaliční smlouvy (ta stávající je podepsána ještě s Věcmi veřejnými, nikoliv s osmi poslanci LIDEM Karolíny Peake).

Nová koaliční smlouva je ale v nedohlednu a voličské preference ODS klesají.

Tak se zrodila "Agenda 2014", momentálně plán čistě občanských demokratů, co ještě lze do voleb prosazovat a nad čím přesvědčit část bývalých voličů ODS, proč hodit volební lístek právě této straně.

Část výkonné rady i poslanců za ODS si od ní nezakrytě slibuje zastavení pádu voličské přízně.

Ambiciózní plán na několik měsíců

"Já považuji za přirozené, že se vláda ve druhé půlce svého mandátu podívá na své vládní programové prohlášení, zda například z hlediska časového jsou některé věci ještě vůbec zvládnutelné. Zda má vláda dost prostoru, i politického, aby prosadila všechny věci, které tam jsou," řekl v závěru kongresu ODS premiér Petr Nečas v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Teď si ODS naopak staví velmi ambiciózní cíle, kterými se "chce řídit v následujícím období": obnovit hospodářský růst, snížit nezaměstnanost a zvýšit reálné mzdy.

Přitom i samo vedení občanských demokratů připouští, že ne všechno se ODS podaří prosadit. "Je to náš příspěvek do koaličních jednání," říká teď předseda ODS.

Jádrem plánu má být "deregulační balíček" pro snížení byrokracie v podnikání (mimochodem také jeden z bodů "Deseti priorit ODS"). "Chceme rušit zbytečné regulace omezující podnikání, především v oblasti statistiky, výkaznictví nebo zaměstnávání," píše se v "Agendě" ODS.

Zjevně tak chce navnadit živnostníky a využít toho, že je stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek označil za "parazity".

Recepty už připravované...

"Agenda 2014" vlastně mísí nové nápady s věcmi, které ODS (potažmo koalice) vyhlásila už dřív.

Chce šetřit na státních agendách a "sloučit ministerstvo dopravy s ministerstvem průmyslu a obchodu" (o tomto plánu už jednala koalice a právě proto ODS získala ministerstvo dopravy místo LIDEM).

Chce zvýšit nezávislost nejvyššího státního zástupce a zrušit vrchní státní zastupitelství (zákon se připravuje už od dob ministra Jiřího Pospíšila).

Chce reformovat vysoké školství a "změnit poměr bakalářských a magisterských studentů ve prospěch bakalářského stupně" (už připravovanou vysokoškolskou reformu má dostat vláda na stůl v květnu).

Slibuje, že už nebude zvedat daňovou zátěž (to ODS prohlašovala už před časem).

... a také nové

ODS chce také "zpružnit pracovní trh", "zabránit růstu energií" či "daňově zvýhodnit firmy, které spolupracují se středními a vysokými školami".

Některé z těchto receptů novou legislativu nepotřebují, a vláda se tudíž obejde bez Parlamentu (např. vyhlásit novou aukci kmitočtů a tím "rozšířit konkurenci v datových a telekomunikačních službách"). U jiných si ale vláda (a v Parlamentu sama ODS) nevystačí - např. při daňovém zvýhodnění.

Tady může narazit jednak na křehkou většinu ve sněmovně, jednak i na "pochopení" ze strany koaličních partnerů: s TOP 09 začala ODS soupeřit o hegemonii na pravici, strana LIDEM je zase roztrpčená ztrátou ministerstva obrany i přehlížením při výběru nového ministra.

A řádný termín voleb do Poslanecké sněmovny připadá na květen 2014.

Pro prosazení změn zákonů má už tedy vláda (i kdyby disponovala výraznější většinou, než jakou ve sněmovně má) jen několik málo měsíců - dá se totiž předpokládat, že by musela minimálně u některých nápadů překonat odpor Senátu s většinou ČSSD i veto levicového prezidenta Miloše Zemana.

 

Právě se děje

Další zprávy