16. den vadného registru aut. Funguje, opakuje ministr

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
24. 7. 2012 19:17
Problém byl prý jen v nestabilitě systému. Když se to nezmění do pátku, Dobeš rezignuje
Nad Pavlem Dobešem se stahují mračna.
Nad Pavlem Dobešem se stahují mračna. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr dopravy Paveĺ Dobeš (LIDEM)  hned na úvod své úterní tiskové konference jednoznačně popřel fakt, že by centrální registr vozidel nebyl fungční.

"Ta aplikace v minulém týdnu jednoznačně funkční byla. To znamená, že agendu na úrovni obcí s rozšířenou působností bylo možné vykonávat. "

Problém byl podle něj v nestabilitě systému, k čemuž došlo v pondělí a v úterý. Jedná se o "problematiku napojení na infrastrukturu, která je spravována policejním prezidiem".

Není podle něj možné říci , že "na jednom místě to funguje, na jiném nefunguje." Jak tvrdí Dobeš, pokud byla ukončena agenda na jednom místě,  musí ji být možno ukončit na všech místech.

Jako další důkaz, že systém již funguje bet větších problémů, uvedl Dobeš počet dotazování na "helpdesk" - počet dotazů se dle něj rapidně snížil. "To ukazuje na to, že problémy ustávají," dodal ministr.

Padla hlava ředitele silniční dopravy

Ministr Dobeš se dostal i k vyvození personální odpovědnosti, k čemuž ho vyzývali premiér Nečas a vicepremiérka Karolína Peake.

"Na setkání s panem premiérem jsme se jednoznačně shodli na tom,  že pokud výkon agendy nebude umožněn nejpozději do pátku tohoto týdne, znamená to mojí rezignaci."

Výkon agendy znamená, že bude moci být ukončeno 56 životních situací, které na obcích s rozšířenou působností  mohou občané požadovat."

Krom toho ministr kvůli problémům s registrem vozidel odvolal vrchního ředitele úseku silniční dopravy Karla Pešku.

Několika dalším ředitelům a náměstkům pak sebral osobní ohodnocení. Náměstci přijdou o 30 000 korun měsíčně a ředitelé jednotlivých úseků zhruba o 15 000 Kč.

Nečas:  Když to bude do pátku kolabovat, očekávám Dobešovu demisi

Přestože je nový registr vozidel v ostrém provozu déle než dva týdny, ministerstvo dopravy jej nedokázalo zcela zprovoznit a veřejnosti i zástupcům politické scény začíná docházet trpělivost.

Premiér Petr Nečas (ODS) v úterý znovu jednal s ministrem dopravy Pavlem Dobešem i vicepremiérkou a šéfkou strany LIDEM Karolínou Peake.

"Ministrovi dopravy jsem řekl, že musí dojít k vyvození personální odpovědnosti vůči konkrétním lidem na Ministerstvu dopravy ČR. V případě, že bude do pátku systém i nadále kolabovat, očekávám okamžitou demisi ministra dopravy Pavla Dobeše," oznámil po setkání premiér Nečas.

Pavel Dobeš v reakci na premiérovo ultimátům České televizi řekl, že pokud registr ani v pátek nepůjde, je ochoten podat demisi.

A od hlavy strany LIDEM dostal volnou ruku. "Panu premiérovi jsem na společném jednání sdělila, že jsem jako předsedkyně přípravného výboru politické strany LIDEM - liberální demokraté připravena postavit se situaci na ministerstvu dopravy čelem a navrhnout stranickým orgánům i vyvození politické odpovědnosti," uvedla poté Karolína Peake.

Vicepremiérka v celém problému jasně prokazuje oddanost Nečasově vládě, respektive přímo premiérovi. „Respektuji právo premiéra navrhovat prezidentu republiky odvolání členů vlády a jsem mu k dispozici k jednání o jím navržených řešeních," poslušně pronesla v souvislosti s Nečasovým plánem odvolat ministra dopravy v případě, že bude problém s registrem pokračovat.

O registru zřejmě i vláda

Problémem s registrem aut se bude velmi pravděpodobně zabývat na středečním jednání i vláda. Její mluvčí Michal Schuster sice nemohl tuto informaci potvrdit, šéfka strany LIDEM to nicméně očekává.

"V rámci bodu různé určitě ano," potvrdila Peake Aktuálně.cz.

Registr vozidel měl problémy s fungováním i v úterý. Nadto se ukázalo, že v nové aplikaci je kolem milionu chybných údajů. Náměstek ministra dopravy Miroslav Drobný připustil, že jejich odstranění může trvat i roky.

Opozice, ke které teď patří i Věci veřejné, které původně Pavla Dobeše nominovaly do Nečasovy vlády na post ministra dopravy, volá po Dobešově odchodu a mluví o nezodpovědných krocích ministra Dobeše.

"Věci veřejné považují jednání ministra Dobeše za fascinující alibismus a jeho vyjádření, že 'není připraven přijímat osobní odpovědnost za projekt za zcela nepřípustné," pustily se v úterý do Dobeše VV.

Štěch: Žalujte Dobeše!

Ministra už delší dobu kritizuje i ČSSD a s konkrétní radou řidičům se přidal i předseda Senátu, sociální demokrat Milan Štěch.

"Vyzývám občany, kteří jsou touto situací poškozeni, aby zvážili podání trestního oznámení policii či státnímu zastupitelství na ministra dopravy a ministra vnitra pro podezření ze spáchání trestného činu, respektive přečinu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti podle § 330 trestního zákoníku, " prohlásil Štěch.

Kvůli registru se ve středu sejde ministr dopravy s předsedou Svazu měst a obcí Danem Jiránkem.

Nový registr vozidel dodala firma ATS Telcom Praha, kterou ministerstvo nakonec zvolilo bez výběrového řízení. Za zavedení registru zaplatilo 37 milionů korun, dalších 32 milionů by mělo ministerstvo zaplatit za provozování registru.

Teď mluví ministerstvo o možných pokutách - podle smluv může požadovat až 2 miliony korun za každý den, kdy registr nefunguje správně.

O novém registru začal mluvit ještě ministr Vít Bárta, který tvrdí, že začal s přípravou tendru, kterou pak dokončil jeho nástupce Radek Šmerda. Resort v čele se Šmerdovým nástupcem Dobešem ale tvrdí, že nic připraveno nebylo.

 

Právě se děje

Další zprávy