Otravy alkoholem: Proč se staly a na co si dát pozor

Jakub Novák
12. 9. 2012 20:56
Aktuálně.cz přináší odpovědi na otázky, které by vás mohly zajímat
Foto: Jan Langer

Praha - Téměř dvě desítky mrtvých a řadu hospitalizovaných si po celé republice do pátečního odpoledne vyžádaly otravy metanolem.

Celá situace vyvolává mnoho otázek - a mnoho o ní bylo již napsáno.

Aktuálně.cz vám proto přináší v otázkách a odpovědích stručné shrnutí událostí uplynulých dvou týdnů.

Foto: Aktuálně.cz

Kolik lidí se alkoholem otrávilo?

Vlna otrav metanolem z pančovaného alkoholu začala na začátku září. Prvního pacienta přijala nemocnice v Havířově 3. září.
Prvními oběťmi byli muž (62) a žena (59) právě z Havířova; k nim šestého září přibyla třetí oběť a poté jejich počty den za dnem narůstaly.

Do pátečního poledne si otravy metanolem vyžádaly dalších šestnáct obětí; desítky lidí byly potom hospitalizovány v nemocnicích. Mnozí z nich přitom již s nevratně poškozeným zdravím.

Nejhůře postiženým je Moravskoslezský kraj, kde se objevily první případy a kde bylo k pátečnímu dopoledni evidováno celkem jedenáct obětí nekvalitního alkoholu; kvůli otravě metanolem je v tamních nemocnicích šestnáct lidí.

To, že k otravám došlo v takové míře zejména v tomto regionu, není zase tak překvapivé - již v minulosti zde celníci a policisté objevili a zabavili velká množství pančovaného alkoholu. Na jednu z největších černých stáčíren alkoholu potom narazili přímo v jedné z městských částí Ostravy.

Foto: Aktuálně.cz

Jak na situaci zareagoval stát?

Krátce po hospitalizaci lidí otrávených metanolem provedla policie ve spolupráci s hygieniky kontroly v prodejnách, odkud měl jedovatý alkohol pocházet. S postupným nárůstem počtu mrtvých a hospitalizovaných se kontroly alkoholu rozšířily na celé území České republiky.

Foto: Vojtěch Marek

Kromě policie a celníků se na nich pochopitelně podíleli i hygienici, potravinářská inspekce a hasiči. Konkrétně hygienici dostali v úterý 11. září od ministerstva zdravotnictví pokyn ke kontrole jídelen a restaurací.

Další významnější opatření byla přijata hned následující den - vláda nechala zřídit zvláštní krizový štáb, v němž zasedají náměstci ministrů vnitra, zdravotnictví, zemědělství, průmyslu a obchodu a také náměstci generálního ředitele Celní správy a policejního prezidenta.

V té době měl metanol již devět obětí, přesto návrh ČSSD na vyhlášení stavu nouze zůstal vládou nevyslyšen.

Ve stejný den také ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vyhlásil vládní rozhodnutí o zákazu stánkového prodeje. V pátek v 19 hodin ho vystřídalo ještě přísnější mimořádné opatření s okamžitou platností: celoplošný zákaz prodeje a nalévání alkoholu od 20 objemových procent etanolu.

 

Z pohledu legislativy je situace tristní; ani přes množství indicií a zpráv, které minimálně za poslední dva roky dostala, nebyla státní správa schopna zavést do praxe legislativní změny, které by pomohly zabránit podobné situaci, která nyní nastala.

Foto: Aktuálně.cz

Jak je padělání alkoholu v Česku postihováno?

Pančování alkoholu nepovažuje česká legislativa za trestný čin. "Nedovolená výroba lihu již není v novele trestního zákoníku kodifikována," řekla k tomu Aktuálně.cz mluvčí Celního ředitelství Martina Kaňková.

Celní správa se tak podle Kaňkové opírá o legislativu týkající se krácení daní a poplatků nebo porušování předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží.

"Ve věci správních deliktů, které se řeší v rámci zákona o spotřebních daních v daňovém řízení, se postupuje podle tohoto zákona," dodává Kaňková.

V rámci deliktů vůči tomuto zákonu však hrozí maximálně peněžité tresty.

Jaké tresty hrozí padělatelům, kteří pustili do oběhu alkoholické nápoje obsahující smrtící množství metanolu?

Kanystry v černé stáčírně alkoholu na Ostravsku.
Kanystry v černé stáčírně alkoholu na Ostravsku. | Foto: Celní ředitelství Ostrava

S ohledem na způsobené následky, kdy umírají lidé a v nemocnicích jsou desítky těžce zraněných, se podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Jiřího Hovorky jedná s nejvyšší pravděpodobností již o trestné činy proti životu a zdraví.

V tomto případě potom přichází v úvahu kvalifikace trestného činu usmrcení z nedbalosti nebo těžké ublížení na zdraví z nedbalosti.

"Dále je třeba uvažovat o trestném činu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti dle § 157 trestního zákoníku. Pachateli - nebo pachatelům - tak může hrozit trest odnětí svobody až na deset let," dodává Hovorka.

Foto: Aktuálně.cz

Jde o jednu várku padělaného alkoholu?

Úřady si doposud nejsou jisté, nicméně se zdá, že zdroj bude skutečně pouze jeden.

Myslí si to například ministr zemědělství Petr Bendl, který ve středu na rádiu Impuls řekl, že podle všeho nejde o více zdrojů, ale podle jeho odhadu pouze o jeden. Podobně se již o den dříve vyjádřil i náměstek policejního prezidenta, plukovník Václav Kučera.

"Je pravděpodobné, že dosud zadokumentované případy spolu souvisí," řekl Kučera novinářům.

Podívejte se: Akce "Šachta" - celní zátah na černou stáčírnu alkoholu

O tom, jak se pančovaný alkohol s metanolem dostal do různých lahví, lze zatím jen spekulovat. Vzhledem k tomu, že se pančovaný alkohol rozvážel třeba v šestilitrových kanystrech, mohli si ho ve svých provozovnách stáčet do lahví přímo odběratelé.

Kromě toho byly při zátazích na padělatele nalezeny v černých stáčírnách různé etikety i lahve, takže jejich původ může být i zde.

Foto: Aktuálně.cz

Jak se mohl metanol do alkoholických nápojů dostat?

Metanol se poměrně běžně dostává do destilovaných alkoholických nápojů - jeho hlavním zdrojem jsou v tomto případě pektiny, složité cukry, které tvoří základ rostlinných buněčných stěn.

Minimalizovat výsledné množství metanolu je možné důkladným vylisováním ovoce a zbavením se všech pevných částí.

Foto: Celní ředitelství Ostrava

Během destilace zkvašeného ovoce začíná při 64,7 °C metanol vřít a spolu s několika dalšími nežádoucími látkami se objevuje v destilátu hned na počátku - v tomto kroku je potřeba se zbavit veškerého vzniklého metanolu, což se samozřejmě nikdy nepovede úplně.

Poté se teplota dále zvyšuje a při 78,3 °C se do destilátu začíná dostávat samotný etanol.

Dalším zdrojem, v případě pančovaného alkoholu, je líh denaturovaný metanolem.

"K denaturaci se obvykle používá lékařský benzín, aby se to nedalo oddělit," říká Tomáš Gregor z Mendelovy univerzity v Brně.

"Metanol se tak často nepoužívá - pokud ano, tak jde zejména o denaturovaný líh využívaný ve farmacii," dodává Gregor s tím, že další z možností je, že někdo zaměnil etanol za metanol.

Vzhledem k fotografiím pořízeným celníky a zobrazujícím skladiště s různě popsanými kanystry a faktu, že jak metanol, tak etanol jsou bezbarvé látky, které od sebe většina lidí nerozliší ani podle pachu, se případná možnost záměny - ať už čistých látek jako takových, nebo nedostatečně pročištěné směsi denaturovaného alkoholu, jeví jako poměrně reálná.

Foto: Aktuálně.cz

Jaké jsou možnosti metanol doma odhalit?

Vzhledem k jeho vlastnostem žádný jednoduchý test na metanol neexistuje. Určité možnosti existují u čistého metanolu, problematické je to však v případě, kdy je tato látka ve směsi s dalšími.

Foto: Jan Langer

Podle docenta Ivana Jelínka z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze tak dokáže zkušený chemik nebo toxikolog čichem odlišit etanol od metanolu; nicméně pouze v čistém stavu, ve směsi je to prý nemožné.

"Také v televizi zmiňovaný rozdíl barvy plamene metanolu a etanolu je průkazný pro čisté látky, v nápojích se však stírá. Amatérsky by se jistě dala odhadnout destilační křivka," dodává Jelínek a vysvětluje, že pokud by testovaný nápoj začal viditelně vřít již při teplotě nižší než 78 stupňů (teplota, při  které se začíná vařit etanol), tak je evidentní problém a pravděpodobně by obsahoval významné procento metanolu.

 

Právě se děje

Další zprávy