WikiLeaks ostře kritizuje nový film o Assangeovi

Kultura Kultura
24. 9. 2013 11:31
WikiLeaks zveřejnilo scénář k filmu Fifth Estate a snaží se informace z filmu uvést na pravou míru.
The Fifth estate
The Fifth estate | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Server WikiLeaks zveřejnil jednu z finálních verzí scénáře nového filmu o Julianu Assangeovi s názvem Fifth Estate (Pátá mocnost).

V interní zprávě označuje film režiséra Billa Condona jako "fikční dílo vydávající se za skutečnost" s dodatkem: "Většina vyobrazených událostí se nikdy nestala a postavy z filmu v nich nebyly zapojeny." WikiLeaks snímek označuje za nezodpovědný, škodlivý, kontraproduktivní a dále v textu uvádí informace na pravou míru.

Po zveřejnění scénáře vyšel od WikiLeaks tweet: "Byť s námi nikdo film od Dreamworks/Disney nekonzultoval, dáváme vám radu zdarma: Je špatný."

Premiéra snímku se odehrála na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. Assange hraje Benedict Cumberbatch. Děj je vychází z knihy Daniela Domscheit-Berga, Assangeova podporovatele, a publikace od Davida Leigha a Lukea Hardinga z listu The Guardian.

Režisér prohlásil, že se jeho film snaží prozkoumat spletitosti a výzvy transparentnosti v digitální éře a doufá, že snímkem oživí a obohatí debaty, které server WikiLeaks rozproudil.

Zpráva WikiLeaks také obsahuje upozornění, že film se neodehrává v historickém vakuu, nýbrž v kontextu probíhajících aktivit, jejichž cílem je trestně stíhat WikiLeaks a Assange pro odhalení činnosti Pentagonu a Ministerstva zahraničí Spojených států amerických.

WikiLeaks také dodává, že má několik verzí scénáře včetně textu z finální fáze natáčení v roce 2013, kterou také server na svých stránkách zveřejnil. Kromě Cumberbatche uvidíte ve filmu Daniela Bruhla, Stanleyho Tucciho nebo Lauru Linney. Česká premiéra snímku zatím není stanovena.

Assange momentálně pobývá na ekvádorskou ambasádě, a to od loňského června, kam se uchýlil proto, aby se vyhnul svému vydání do Švédska. Na severu Evropy ho chtějí vyslechnout kvůli podezření ze sexuálních deliktů, ovšem aktivista tvrdí, že je nevinný a jde jen o zástěrku, aby mohl být vzápětí vydán do Spojených států. Tam by mu ovšem podle jeho slov hrozil trest smrti či transfer do neblaze proslulé věznice Guantánamo na Kubě.

 

Právě se děje

Další zprávy