Velký DiCaprio si zahraje prezidenta Woodrow Wilsona

ČTK Kultura ČTK, Kultura
17. 9. 2013 16:48
Film vznikne podle nedávno vydané biografie od A. Scotta Berga.
Leonardo DiCaprio ve filmu Velký Gatsby.
Leonardo DiCaprio ve filmu Velký Gatsby. | Foto: Warner Bros

Los Angeles - Leonardo DiCaprio bude hrát amerického prezidenta Woodrowa Wilsona, který zavedl USA do první světové války a dostal Nobelovu cenu za mír za úsilí o vytvoření Společnosti národů. 

Film vznikne podle Wilsonovy biografie od A. Scotta Berga, která vyšla minulý týden a provázely jí dobré kritiky. Berg líčí osmadvacátého amerického prezidenta, který byl ve funkci v letech 1913 až 1921 v převážně pozitivním světle.

Demokrat Wilson rozhodl v roce 1917 o vstupu Ameriky do první světové války po boku Británie a Francie, přestože do té doby se snažil zachovávat neutralitu. Po válce podporoval versailleskou mírovou smlouvu a zasadil se tak o vytvoření Společnosti národů, nakonec neúspěšného předchůdce OSN. Republikány ovládaný Senát nakonec odmítl ratifikovat vstup Ameriky do společnosti, ale Wilson za své snahy dostal v roce 1919 Nobelovu cenu za mír. Prosazoval princip sebeurčení národů a přispěl i ke vzniku tehdejšího Československa.

Wilson také založil americkou centrální banku. V roce 1914 mu zemřela manželka Ellen. O rok později si vzal druhou ženu Edith Galtovou a je zatím posledním prezidentem, který se ženil v Bílém domě. Než se stal prezidentem, byl mezi jiným profesorem a guvernérem státu New Jersey. Je jediným americkým prezidentem s doktorátem. Rok před koncem druhého funkčního období ho postihla mozková příhoda a v řadě pravomocí ho de facto zastupovala manželka.

Zatím není rozhodnuto, kdo bude snímek režírovat. DiCaprio bude producentem filmu spolu s Jennifer Davissonovou Killoranovou a autorem knižní předlohy Bergem. Berg dostal v roce 1998 Pulitzerovu cenu za životopis letce Charlese Lindbergha.

DiCaprio se naposledy objevil ve filmové verzi Velkého Gatsbyho. Nyní půjde do kin film Martina Scorseseho Vlk z Wall Street, ve kterém DiCaprio hraje investičního bankéře.

The Wolf of Wall Street - Official Trailer
The Wolf of Wall Street - Official Trailer
 

Právě se děje

Další zprávy