Symfonický orchestr PKF zahajuje dvacátou sezonu

ČTK Kultura ČTK, Kultura
2. 10. 2013 13:44
V Rudolfinu zazní díla Mahlera, Martinů a Vranického.
Foto: PKF

Praha - Přední český orchestr PKF - Prague Philharmonia 2. října ve Dvořákově síni Rudolfina otevře svou jubilejní dvacátou sezonu. Těleso, které před nedávnem změnilo původní název Pražská komorní filharmonie, do ní vstoupí nejen s novým jménem, ale také novým vizuálním stylem a dramaturgií. Na zahajovacím koncertu doprovodí Pražský filharmonický sbor a předního norského barytonistu Auduna Iversena.

Zazní díla tří osobností české klasické hudby; od Gustava Mahlera Písně potulného tovaryše, Polní mše od Bohuslava Martinů a Symfonie charakteristická pro mír s Republikou francouzskou od Pavla Vranického.

"Vstupujeme do jubilejní sezony směle a originálně. Náš zahajovací koncert obsáhne hudbu nejrůznějších stylových epoch, a tudíž bude maximálně kontrastní," uvedl šéfdirigent filharmonie Jakub Hrůša.

Zahajovací koncert se bude vysílat do evropské rozhlasové sítě EBU. Orchestr patří k nejuznávanějším hudebním tělesům v České republice, jako doprovod je často vyhledávaný i světovými operními hvězdami.

Ve změně názvu spojil orchestr původně neoficiální zkratku - PKF - a název užívaný pro zahraniční styk. Vedení ansámblu přistoupilo ke změně názvu společnosti prý s ohledem na složitou situaci užívání české a anglické verze původního jména v Česku a v zahraničí a na rozdílnost v jejich doslovném významu.

Nový korporátní design vychází z prvků notového zápisu a podle grafiků "navozuje dojem, jakoby hudba plynula v nekonečném proudu". Tvoří jej moderní nekonvenční černobílá barva, která má korespondovat se stylem orchestru. Součástí nové image je i nový logotyp, který využívá stejnou výtvarnou zkratku.

 

Právě se děje

Další zprávy