Stephen King se obává reakcí na pokračování Shiningu

Kultura Kultura
19. 9. 2013 17:50
Doctor Sleep sleduje osudy Dannyho Torrance. Vyjde 24. září.
Stephen King
Stephen King

Praha - Stephen King přiznává, že je před vydáním jeho románové novinky Doctor Sleep poněkud nervózní. "Král hororu" totiž uvádí na trh pokračování své kultovní knihy Shining (Osvícení).

Jeden z nejlépe vydělávajících spisovatelů světa řekl v rozhovoru pro BBC, že očekává pětadevadesát procent recenzí, které budou jeho novinku srovnávat s prvním dílem. "Jsem z toho nervózní. Je to už docela dávno, co jsem napsal Shinnig. Jsem teď už úplně jiný člověk," řekl King, kterému je pětašedesát let a Shining napsal v osmadvaceti.

Připustil, že bude také sledovat literární weby, aby poznal odezvu fanoušků. "Je asi hodně lidí, kteří říkají: 'No jo, přečtu si to, ale nemůže to být tak dobrý jako Shining.' Ale já jsem samozřejmě optimista a chci jim říct, Doctor Sleep je opravdu lepší než Shining." 

King dodal, že dnes je čtenáře mnohem těžší skutečně vyděsit, protože filmaři i spisovatelé používají stále nové triky, aby to dokázali. Věří ale, že je stále možné strašit opravdu čestným způsobem, pokud má člověk zájem i o charaktery postav. "Chci , aby se čtenáři do postav zamilovali a mohli s nimi prožívat i cítit. To vytváří pravé napětí, které potřebujete. Láska vytváří hrůzu," říká King.

Za svou kariéru King publikoval už více než padesátku románů a uznává, že kritici jsou k němu v pokročilejším věku shovívavější než v jeho počátcích.

"Měnilo se to zvolna, ale myslím, že kritici, kteří mou prací opravdu pohrdali, už vymřeli. A ty mladší jsem děsil už jako děti, což mezi námi vytvořilo jakýsi vztah," zmínil King.

STEPHEN KING "DOCTOR SLEEP" Official Trailer (HD)
STEPHEN KING "DOCTOR SLEEP" Official Trailer (HD)

Jeho novinka Doctor Sleep sleduje mladého chlapce, který přežil masakr v Overlooku a King tvrdí, že pokračování napsal, protože se ho lidé často ptali: "Co se stalo s tím malým klukem?"

Dannymu Torranceovi je v nové knize čtyřicet let a pracuje v hospici, kde využívá schopnost pomáhat lidem, kteří umírají, odcházet do jiného světa.

Objeví se i tady upíři, kterým chutnají myšlenky? Na to lze získat odpověď 24. září, kdy kniha vyjde v angličtině.

 

Právě se děje

Další zprávy