Editors: Krizi jsme ustáli, vracíme se zpět do temnoty

4. 10. 2013 13:25
Rozhovor s britskou kapelou Editors, která hraje 6. října v Praze
Editors
Editors | Foto: Aktuálně.cz

Rozhovor - Loňské neshody při nahrávání nového alba vyústily v odchod kytaristy Chrise Urbanowicze. Editors to naštěstí nezabalili, nabrali dva nové členy (Justin Lockey a Elliott Williams) s jejichž výběrem jim pomohl i Flood, mimo jiné také producent jejich předchozího alba In This Light and On This Evening.

Čtvrtou řadovku nakonec vydali letos koncem června. Justin a Elliott si užili pravý křest ohněm. První společný koncert totiž odehráli v rodném městě Editors - Birminghamu. Nejtěžší zkoušku zvládli.

Letos už to byla procházka růžovou zahradou mezi Glastonbury, Readingem, T in the Park a mnoha dalšími. V neděli 6. října se Editors vrátí do Lucerna Music Baru, a to s deskou The Weight of Your Love.

Aktuálně.cz: Co vám pomohlo ustát období, kdy jste museli Chrise požádat, aby odešel?

Russell Leetch: Dost jsme tu situaci rozebírali, šlo totiž opravdu o hodně a my si uvědomili, že to nechceme zabalit. Rozhodli jsme se, že je důležité desku dokončit, chtěli jsme dotáhnout to, co jsme začali. Museli jsme se přes to dostat.

A.cz: Chris opustil kapelu loni v dubnu, o dva měsíce později jste odehráli s Justinem a Elliottem dva koncerty v Birminghamu. Nebyl to pro ně příliš těžký start?

To byl určitě důležitý moment, brali jsme to jako test. Birmingham je městem našich nejvěrnějších fanoušků a také tam žijí naše rodiny, my tam vyrůstali. Chtěli jsme vědět, co na to tamní řeknou, bylo nám jasné, že nepůjde o nic jednoduchého. Birmingham byl první zatěžkávací zkouškou pro nové Editors.

A.cz: Koncert jsem v Birminghamu viděla, nervozita byla patrná.

Abych řekl pravdu, já osobně byl docela v pohodě. Ale vím, že Justin z toho byl docela hotový. Myslím, že to ale skvěle ustál a příliš to pro ostatní snad ani znát nebylo.

A.cz: Přemýšleli jste vůbec nad tím zůstat ve třech? Bylo by to vůbec možné?

Věděli jsme samozřejmě hned, že ve třech být nemůžeme. Potřebovali jsme na pódiu další ruce. Potřebujeme mít dalšího kytaristu.

A.cz: Elliott byl členem Airship, kteří vám kdysi také předskakovali, s Justinem vás seznámil Flood. Je to tak?

Ano. Justin se znal s Floodem už nějakou dobu, Flood ho taky naučil produkovat věci. Příchod Justina byl pro nás opravdu důležitý. S Floodem jsme dělali například na předchozím albu, takže věděl, koho bychom potřebovali do kapely co se týče charakteru, toho, jaký ten člověk má být prostě uvnitř. Proto nás seznámil s Justinem. Je o dost jiný kytarista, než jakým je Chris. Svoji osobnost do nové desky promítli oba dva, Justin i Elliott.

A.cz: Jacquire King je producentem posledního alba, přestože jste původně chtěli opět pracovat s Floodem. Proč?

Původně jsme opravdu zkoušeli nahrát desku s Floodem, strávili jsme společně nějakých šestnáct týdnů, to byl ještě Chris členem kapely. Na tehdejších písních se odvedla hromada práce. Poté, co Chris odešel, jsme cítili, že se musíme a můžeme vydat novým směrem.

A.cz: Před několika dny jste natáčeli v Londýně nový klip k písni Honesty. Jaký bude?

Bude to taková temná věc. Klip, kde se lidi rvou na ulici. Příběh jsme nechali dost v rukou režiséra, na jeho vizi, takže jsme sami zvědaví na výsledek. Klip by měl mít premiéru už brzy, snad příští týden.

 

Právě se děje

Další zprávy