Jen Lien-kche představí román z doby Maových zvěrstev

ČTK Kultura ČTK, Kultura
13. 11. 2013 14:37
Titul Čtyři knihy vyšel v Hongkongu, nyní také v češtině
Jen Lien-kche.
Jen Lien-kche. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - V Knihovně Václava Havla svoji tvorbu ve středu večer představí čínský spisovatel Jen Lien-kche (v mezinárodní transkripci Yan Lianke), který do Prahy přijel na pozvání tuzemského vydavatele svého románu Čtyři knihy.

Setkání s autorem začne v 19:00 v Galerii Montmartre. Knihu do češtiny přeložila Zuzana Li, která si s autorem bude povídat také o Kafkovi i svobodě psaní.

Román Čtyři knihy vyšel v roce 2010 v Hongkongu, protože v Číně kvůli svému obsahu nenašel nakladatele. Letos vychází česky v nakladatelství Verzone v grafické úpravě Zdeňka Zieglera. Odehrává se v době Velkého skoku - Maovy zničující hospodářské kampaně a následného hladomoru, který si vyžádal životy desítek milionů lidí.

Protagonisty románu jsou Spisovatel, Učenec, Hudba a Náboženství, kteří byli spolu s ostatními posláni na převýchovu, jíž velí Dítě. Román je složen ze čtyř knih, z nichž každá podává trochu jiné, ale vždy otřesné svědectví o člověku, jeho vůli přežít a o ceně za přežití.

Foto: Aktuálně.cz

Jen Lien-kche patří podle českého vydavatele k nejkontroverznějším čínským spisovatelům. Knihu psal s vědomím, jak píše v předmluvě k českému vydání, že je zrádcem literatury, nehodným synem realismu a že kniha skončí v šuplíku.

Jeho pobyt v Česku je první návštěvou čínského spisovatele po roce 1989 na pozvání českého nakladatele, dosud Českou republiku navštívili spisovatelé v oficiální čínské delegaci nebo ti, kteří žijí v exilu. Po dnešním večeru se autor ještě zúčastní ve čtvrtek 14. listopadu v 19:00 čtení a besedy v literární kavárně Fra.

Jen Lien-kche (1958) patří ke stejné spisovatelské generaci jako loňský nobelista Mo Jen, na rozdíl od něj se však již nějakou dobu neúčastní oficiálních aktivit Svazu čínských spisovatelů. Za třicet let své literární kariéry byl nejen hojně překládán a vydáván v zahraničí, ale získal i dvě nejvyšší čínská literární ocenění. V českém překladu vyšla jeho černá satira z vojenského prostředí Služ lidu! (BB/art, 2008). Jen Lien-kche byl mezi finalisty Man Bookerovy mezinárodní ceny pro rok 2013.

 

Právě se děje

Další zprávy