Dětských cukrovkářů je čtyřikrát víc. Kvůli chemii v jídle

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
15. 1. 2015 5:30
Doposud se s vyšším rizikem diabetu spojovala jen obezita, nedostatek pohybu a rodinné dispozice. Nyní se ukazuje, že ke vzniku onemocnění přispívají také škodliviny v potravinách.
Dětských diabetiků za deset let přibylo. Jejich počet se zvedl čtyřikrát.
Dětských diabetiků za deset let přibylo. Jejich počet se zvedl čtyřikrát. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Mezi českými školáky skokově přibývá cukrovkářů. Za posledních deset let se jejich počet zvedl na více než dva tisíce, tedy na čtyřnásobek. Důvod? Chemikálie v jídle. Podle odborníků přispívají ke vzniku diabetu hlavně pesticidy a alloxan, který se uvolňuje při bělení potravin.

"Doposud se s vyšším rizikem diabetu spojovala jen obezita, nedostatek pohybu a rodinné dispozice. Nyní se ukazuje, že kromě těchto faktorů přispívá ke vzniku onemocnění také manipulace s pesticidy a dalšími chemickými látkami," potvrzuje Marie Nejedlá z Centra podpory veřejného zdraví Státního zdravotního ústavu. Platí to o obou typech diabetu.

Řada chemikálií se přitom běžně nachází v jídle. "Jedná se například o konzervanty, které se používají k ošetření potravin," podotýká náměstek ředitele pro vědu a výzkum ostravské fakultní nemocnice Václav Procházka.

Chemikálie porušují metabolismus tuků v těle

Dětských pacientů ve věku 0 až 19 let přibylo za posledních deset let až čtyřnásobně.
Dětských pacientů ve věku 0 až 19 let přibylo za posledních deset let až čtyřnásobně. | Foto: Aktuálně.cz

Souvislost mezi cukrovkou a chemikáliemi jasně ukázaly dvě studie – jedna polská a druhá americká.

Studie amerického Státního institutu pro vliv prostředí na zdraví a Státního institutu pro rakovinu se zaměřila na pesticidy a jejich vliv na diabetes II. typu. Lékaři sledovali bezmála 32 tisíc lidí, kteří často zacházeli s organochlorovými pesticidy. Jakékoliv další ukazatele odborníci pomíjeli - nezajímal je ani věk lidí, ani jejich tělesná hmotnost.

Výsledek? U lidí, kteří byli déle než čtvrt roku vystaveni působení chlordanu (více o této látce v přiložené tabulce), vzrostlo riziko onemocnění cukrovkou o 63 procent. U látky heptachlor byl výsledek ještě horší – riziko se zvedlo o 94 procent. V obou případech jde o látky, jejichž použití je mezinárodními organizacemi sice regulováno, ale povoleno.

"Vypadá to, že organochlorové látky skutečně mění, tedy porušují metabolismus tuků a glukózy v těle," nabízí vysvětlení Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu.

Konzervant uměle vyvolává cukrovku

Chemikálie, které zvyšují riziko diabetu

Chlordan

  • Pesticid používaný zejména v zemědělství k ošetření obilí a citrusů a v domácnostech proti termitům.
  • V čisté formě je to bílá krystalická látka s mírně štiplavým zápachem.
  • Jeho použití je regulováno Stockholmskou úmluvou.

Heptachlor

  • V minulosti používaný v zemědělství i v domácnostech jako insekticid k hubení mravenců, termitů a červů.
  • Čistý heptachlor je bílá krystalická látka se slabým kafrovým zápachem.
  • Kumuluje se v tukových tkáních, játrech a ledvinách.
  • Jeho použití je regulováno Stockholmskou úmluvou.

Alloxan

  • Vedlejší produkt v potravinářském a kosmetickém průmyslu. Při bělení některých potravin (například bílá mouka, rýže či bílý cukr) se používá mimo jiné kysličník chloričitý, který vytváří v kombinaci se zbytkovým proteinem ve většině těchto potravin alloxan.
  • Objevuje se také v potravinách (kukuřici či zelenině), které jsou transportovány z daleka. 
  • Jde o mykotoxin produkovaný plísněmi. Má schopnost zničit beta buňky pankreatu, proto vyvolává diabetes.

Polští lékaři se zaměřili přímo na děti a diabetes I. typu. Zkoumali, jestli jim v krvi koluje látka alloxan. "To je chemikálie, která se používá nejen k umělému vyvolání diabetu při klinických testech na zvířatech, ale která se vyskytuje také v potravinách. Hlavně v těch, které byly přivezeny z velké dálky,“ přibližuje Václav Procházka z ostravské fakultní nemocnice.

Také tady byl výsledek jednoznačný. Ukázalo se, že v krvi dětských diabetiků I. typu se vyskytuje až sedminásobně vyšší hladina alloxanu.

Podle Jindřicha Petrlíka ze sdružení Arnika se ale o žádné překvapení nejedná. "Potvrzují se tím jen dřívější podezření. Dávno například víme, že existuje úzká souvislost mezi dioxiny, které jsou příměsí v pesticidech, a obezitou," říká. Obezita je přitom dalším rizikovým faktorem, který vznik cukrovky u lidí přivolává.

Jedy sníme spolu s rybami či masem

Dioxiny se sice jako konzervanty k ošetření potravin nepoužívají, v jídle se ale vyskytnout mohou. Jed, který nechtěně produkují chemičky při výrobě chloru nebo který se uvolňuje při spalování komunálního odpadu, totiž běžně koluje v mořích a hromadí se v tuku živočichů – třeba tuleňů a ryb. S těmi se pak dostávají do potravního řetězce lidí. Buďto přímo, nebo přes moučku z rybího tuku, kterou se přikrmují zvířata chovaná na maso.

S výsledky zahraničních studií už začali pracovat také čeští lékaři - například odborníci z ostravské fakultní nemocnice. Protože ale jde o celosvětový problém a není snadné rizikové faktory v krátké době snížit, bude dětských diabetiků podle lékařů i nadále přibývat.

Podle mluvčího Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřicha Tichého přitom léčba cukrovky stojí miliony. Třeba v roce 2013 dala VZP za léčbu čtyř tisíc dětských diabetiků zhruba 104 milionů korun.

V dospělé populaci trpí diabetem asi 862 tisíc lidí. Podle dat Státního ústavu pro kontrolu léčiv v loňském roce spotřebovali více než 8,5 milionu balení medikamentů na cukrovku za necelé tři miliardy korun. Oproti předchozímu roku je to o 175 tisíc balení léku víc. Další tisíce lidí o své nemoci nevědí.

Alloxan v jídle nikdo nesleduje

Ministerstvo zemědělství tvrdí, že se snaží škodliviny v jídle hlídat. "Česká republika se řídí mimo jiné nařízením Evropské komise a snaží se zajistit, aby výrobci a dovozci dodržovali maximální povolené limity látek v potravinách. Za posledních deset let se proto podařilo počet případů, kdy byly potraviny kontaminovány pesticidy, snížit," řekl mluvčí úřadu Hynek Jordán.

Rizika spojená s pesticidy se pokouší potlačit také ministerstvo životního prostředí. "Děje se tak na základě evropského práva," uvedla Dominika Pospíšilová z tiskového odboru ministerstva.

Výskyt alloxanu v jídle ale nikdo nesleduje. Česko jen vydalo vyhlášku, podle které výrobci nesmějí mouku bělit chemicky. 

"Výskyt alloxanu nebyl projednáván v žádné pracovní skupině Evropské komise. Navíc zatímco některé zahraniční zdroje tvrdí, že by látka mohla vznikat při procesu bělení mouky z bělicího činidla, další studie toto tvrzení vyvrací," vysvětluje Jordán přístup ministerstva zemědělství.

 

Právě se děje

Další zprávy