Washington - Američané plýtvají jídlem jak nikdy před tím. Zatímco včera byl v téměř každé domácnosti na stole krocan s nádivkou, typický pro oslavu dne Díkuvzdání, nová studie odhalila, že odpad z potravin na osobu od roku 1974 vzrostl o padesát procent.
Zhruba 1400 kalorií odhodí každý člověk za den, což znamená 150 trilionů kalorií ročně. Podle studie vyhodí lidé okolo čtyřiceti procent jídla zakoupeného ve Spojených státech.
Zatímco někteří mají jídla na rozdávání, uvádí se ve zprávě ministerstva zahraničí, hodně domácností má naopak pro nedostatek peněz stravovací návyky nedostatečné. Počet takových rodin vzrostl ze 4,7 milionu v roce 2007 na 6,7 milionu v roce loňském.
Okolo jedné miliardy lidí po celém světě na druhou stranu nemá podle Světového potravinového programu (WFP) co jíst.
Nový odhad týkající se plýtvání s jídlem, který byl publikován v časopise PLoS ONE, je relativně přímým výpočtem. Jde o rozdíl mezi potravinovými zásobami Spojených států a tím, co je ve skutečnosti zkonzumováno, což je odhadováno za pomoci modelu lidského metabolismu a zjištěné tělesné hmotnosti.
Výsledky zkoumání vědeckého týmu Kevina Halla z National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases jsou o pětadvacet procent vyšší než stejné výzkumy z nedávných let.
Předchozí výpočty byly vystavěny na rozhovorech s lidmi a kontrolách odpadu, což Hallův tým považuje za podhodnocené informace týkající se této problematiky.
Hall také poukazuje na s jídlem související a stále rostoucí problém obezity v zemi, což může být podporováno zvyšující se dostupností potravin a nepřetržitými nákupy. Všechen přebytek potravin je taktéž samozřejmě špatný pro životní prostředí.