Modrava/Březník - Konec zimy? "Tak tady na Březníku určitě ne," oponuje Jan Zeman, vedoucí jedné z nejvýše položených (1140 m) horských krčem v Česku na šumavském Březníku.
A sedmdesáticentimetrová vrstva sněhu za okny mu dává za pravdu.
Březník (je v první zóně Šumavského národního parku) s výhledem na kdysi stříbronosnou Černou horu patří mimochodem k nejkrásnějším, ale také nejdrsnějším místům v Česku - ať již vládne kterékoliv roční období.
Jaká tedy byla letošní zima očima hospodského a instruktora snowboardu či lyžování v jedné osobě Jana Zemana (33)?
Tak docela prý nerozumí řečem o mimořádně dlouhém zimním období, když to letošní se až tak příliš neliší od toho loňského či předloňského.
I tehdy měl koncem dubna otevřeno. I tehdy protahovala sněžná rolba trasu Modrava - Březník před víkendovým náporem turistů. A konečně i tehdy - stejně jako například tuto sobotu - na Březníku sněžilo.
"A v neděli se lidé mohli naopak opalovat. Pro turisty na běžkách úplný ráj," popisuje Zeman svéráz šumavského přetahování zimy s jarem.
"Ale mně to přijde jako úplně normální. Zažil jsem tu už mnohem krutější zimy s nesrovnatelně větším množstvím napadaného sněhu. Vyrostl jsem na nedaleké Turnerově chatě, takže mě zdejší počasí - ať už v zimě, či v létě - jen tak ničím nepřekvapí," svěřuje se hospodský Zeman. On sám dojíždí na Březník stále sněžným skútrem.
Culí se na celé kolo
Příchod jara je ale přece jen znát: "´Šplhají´ sem už jen vyložení nadšenci, kteří si s partou odskočí autem ráno z Plzně na Modravu, vyběhnou si k nám na Březník a odpoledne jsou už zase doma. Právě tihle fajnšmekři si v tuto roční dobu naši hospodu hodně pochvalují," přiznává Zeman.
Horská krčma ho sice slušně živí, ale pro něj má velký význam i spokojenost turistů, kteří si přijedou na Šumavu vyčistit hlavu.
Letošní jaro bylo plné rozporů, podívejte:
Skvělý a hustý slepičí vývar, dršťková, borůvkový koláč, borůvkové knedlíky, bramboráky a nejrůznější fazolačky, které připravuje Anna Šmitková, mají s touto odezvou nepochybně hodně společného.
Na této krčmě je zajímavá ještě jedna "maličkost" - její šéf se neustále culí na celé kolo. Prý by to mělo být kvůli dobré náladě turistů v popisu práce každého hospodského. I když si ji mnozí spojují po zimě už jen asi s jarem.
"Zajezdit si pěkně na lehko jen tak v tričku není vůbec k zahození," připomíná instruktor snowboardingu a lyžování - toho času hospodský na šumavském Březníku - Jan Zeman.