Dražší telefonování a méně služeb. Češi platí výrazně víc než jinde, ukazuje nové porovnání

Petr Kučera Petr Kučera
Aktualizováno 24. 11. 2016 16:42
V jiných evropských zemích se za stejné služby platí poloviční částky, nebo za stejné peníze dostanete nesrovnatelně lepší služby. Ukázal to průzkum spotřebitelského sdružení dTest. Zaměřil se na tarify zahraničních operátorů, které se svým obsahem nejvíce blíží české nabídce. Výhodnější nabídky – paradoxně v zemích s vyšší kupní silou než Česko – mají i operátoři, kteří působí také na našem trhu. Asociace sdružující operátory ale namítá, že tarify nelze jednoduše porovnávat.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha – Čeští spotřebitelé platí za telefonování a mobilní data dvojnásobnou cenu než lidé v jiných evropských zemích, případně dostávají za stejnou cenu výrazně horší služby. Ukazuje to porovnání takzvaných neomezených tarifů, které připravilo spotřebitelské sdružení dTest.

Průzkum se zaměřil na tarify zahraničních operátorů, které se svým obsahem nejvíce blíží české nabídce. „Namátkou třeba v Rakousku nabízí jeden z operátorů v rámci neomezeného tarifu kromě volání a SMS i jedenáctkrát větší objem dat než v Česku, a navíc můžete posílat neomezené množství SMS zpráv v zemích EU a USA. To vše za méně než polovinu české ceny,“ říká Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Asosiace sdružující mobilní operátory však namítá, že zpráva zveřejněná dTestem působí jako účelový a zavádějící materiál, který má k objektivní analýze daleko.

Stejná firma, jiný přístup

Všichni tři největší mobilní operátoři v Česku nabízejí v rámci neomezených tarifů neomezené volání a SMS do všech tuzemských sítí společně s datovým balíčkem ve výši 1,5 GB za jednotnou cenu 749 korun měsíčně. Průzkum dTestu mimo jiné ukázal, že nižší ceny v zahraničí nabízejí nejen ti operátoři, kteří v České republice nepůsobí. Také největší „čeští“ operátoři nabízejí v jiných zemích nejen podstatně levnější tarify, ale poskytují v jejich rámci i mnohem větší objem služeb.

„Například v Polsku pořídíte u T-Mobile neomezený tarif s datovým balíčkem ve výši 5 GB za pohádkovou cenu 305 korun měsíčně. Vodafone a O2 na polském území nepůsobí, což zřejmě není vůbec na škodu, neboť u společnosti Orange pořídíte stejný objem služeb dokonce za cenu 244 korun měsíčně a v prvních šesti měsících nebudete platit vůbec,“ uvádí Zelený.

V Německu sice přijdou neomezené tarify na podobnou cenu jako v Česku, součástí všech tamních balíčků jsou však i roamingové služby v rámci EU v ceně tarifu. Německý Vodafone nabízí neomezený tarif za cenu 730 korun měsíčně – kromě neomezeného volání, SMS a 1 GB dat v rámci země však obsahuje i roamingové služby v EU v ceně tarifu do výše 500 minut, 500 SMS a možnost čerpání dat do výše domácího datového balíčku. Společnost O2 nabízí za cenu 676 korun neomezený tarif s datovým balíčkem 2 GB včetně neomezeného roamingového volání a čerpání dat do výše 1 GB v ostatních zemích EU.

Podle dTestu přitom nelze argumentovat oblíbenou frází o rozdílných životních nákladech v rámci EU, neboť paradoxně právě ceny ve vyspělých evropských zemích jsou buď výrazně nižší než v Česku, nebo je za srovnatelnou cenu nabízeno výrazně větší množství služeb.

V Nizozemsku T-Mobile nabízí neomezený tarif za 582 korun měsíčně. Kromě neomezeného volání, SMS a datového balíčku 1 GB je ale jeho součástí i neomezené roamingové volání v zemích EU a USA, včetně datového balíčku 50 MB. Neomezený tarif od Vodafonu tu stojí 703 korun a jeho součástí je opět neomezené roamingové volání v ostatních státech EU.

Ve Velké Británii nabízí Vodafone za 471 korun měsíčně neomezený tarif s datovým balíčkem ve výši 5 GB, včetně neomezeného volání, SMS a 2 GB dat v rámci EU. Za stejnou cenu lze pořídit i neomezený tarif od společnosti Three, který sice nabízí jen poloviční porci dat, ale lze ho bez dalších poplatků využít v dalších 42 zemích světa. Také O2 zde nabízí mnohem výhodnější neomezený tarif než v Česku. Za 565 Kč měsíčně získáte neomezené volání, SMS a porci dat ve výši 4 GB.

A ve Francii nabízí společnost Free Mobile neomezený tarif za 541 korun měsíčně kromě neomezeného volání, SMS a datového balíčku ve výši 50 GB i neomezené volání do vybraných zemí světa po celý rok.

Na Slovensku je, alespoň co se týče vysokých cen, situace podobná jako u nás. „Ceny mobilních služeb se sice pohybují ještě výše než v ČR, s cenou však stoupá i jejich objem,“ upřesňuje Zelený. Například společnost 4ka nabízí neomezené volání, SMS a neomezený objem dat v rámci Slovenska za 811 korun měsíčně. „To zní z pohledu českého trhu mobilních služeb jako naprostá utopie, neboť u žádného z českých operátorů není v rámci neomezených tarifů tato možnost ani zahrnuta v nabídce,“ dodává Zelený.

Podle letošní zprávy Evropské komise jsou ceny mobilních služeb v České republice až o 60 procent vyšší ve srovnání s průměrem zemí EU. Spolu s Řeckem, Maltou, Bulharskem a Maďarskem se řadíme mezi vůbec nejdražší země celé Evropské unie, připomíná Zelený.

Porovnání je komplikované, namítají operátoři

Jednotliví operátoři se ke zprávě dTestu vyjádřili prostřednictvím Asociace provozovatelů mobilních sítí. "Podle zveřejněných dokumentů jde o porovnání pouze 11 zemí EU z celkových 28. Naše vyjádření může být pouze obecné, vzhledem k tomu, že nevíme, jaká byla metodika výzkumu, a netušíme, jak autoři došli k některým závěrům," říká tajemnice asociace Martina Tocháčková.

Porovnávat konkrétní tarify je podle asociace obtížné. K získání objektivních výsledků je totiž potřeba vzít v úvahu řadu dalších faktorů, například dostupné pokrytí a rychlosti, zda je tarif dostupný stejným skupinám zákazníků, zda je nebo není časově omezený, jak konkrétně jsou počítány jednotky atd.

"Například v dostupném pokrytí a rychlostech je ČR na špici v evropském i celosvětovém srovnání, na rozdíl od některých srovnávaných zemí," zdůrazňuje asociace sdružující mobilní operátory.

Na ceny má vliv také to, kdy byly ve které zemi prodány licence. "Rychlost uvedení nové technologie znamená, že struktura všech služeb, ale také chování zákazníků, jsou pohledem jednoho časového okamžiku velmi rozdílné. Každé srovnávání tedy nutně znamená, že jsou porovnávány trhy či země v různých fázích vývoje, což má k objektivitě daleko," uvádí Tocháčková.

Asociace také připomíná, že náklady na budování sítí výrazně ovlivňuje hustota zalidnění i reliéf krajiny. "Náklady na poskytování stejných služeb v rovinatém Polsku nebo Finsku nejsou srovnatelné s Českem. A například v hornatém Švýcarsku zákazník získá za stejnou cenu třikrát menší množství dat než u nás," dodávají operátoři ve svém vyjádření.

 

Právě se děje

Další zprávy