Za bývalým majitelem Zapakatel.cz zůstaly vysoké dluhy

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
8. 12. 2014 8:19
Firma, které bývalý majitel slevového serveru dluží pět milionů korun, zastavila insolvenční řízení. Spojka Group nemá takřka žádný majetek, za své problémy viní Slevomat.cz.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Dluhy za desítky milionů korun za sebou nechal bývalý majitel slevového serveru Zapakatel.cz.

Stovky věřitelů se pravděpodobně drtivé většiny peněz nedočkají. Jsou mezi nimi jak firmy včetně jedné velké banky, jimž společnost Spojka Group dluží milionové částky, tak i lidé, kteří na slevovém serveru nakupovali.

Insolvenční řízení, které na konci září navrhla cestovní kancelář Adrialand, Městský soud v Praze nyní zastavil. Adrialand totiž nezaplatila zálohu na náklady řízení ve výši 50 tisíc korun. Online deník Aktuálně.cz firmu oslovil s žádostí o zdůvodnění, proč zálohu nezaplatila a řízení tím zastavila, Adrialand ale svůj krok nezdůvodnila.

Nabízí se ale vysvětlení, že firma nevěří, že by mohla v řízení získat zpět větší část zhruba pětimilionového dluhu. Věřitelů jsou totiž stovky, celkový dluh se pohybuje v řádech vyšších desítek milionů korun a majetku ve firmě Spojka Group mnoho nezbylo.

"Domnívám se, že tento věřitel se tak mohl rozhodnout poté, co byl v insolvenčním rejstříku zveřejněn podrobný soupis majetku a závazků, ze kterého je patrno, že majetek dlužníka tvoří pouze pohledávky. A to z velké většiny pohledávky nevymahatelné (pro nemajetnost dlužníků), vzniklé ze smluv o zápůjčce se spřízněnými subjekty prostřednictvím osoby pana Jiřího Carby," říká advokát Bystrík Bugan, který se zabývá insolvenčními řízeními.

Zmíněný Jiří Carba je majitelem společnosti Spojka Group. Do spřízněných firem, kde Carba je (případně ještě nedávno byl) jednatelem, odešlo na půjčkách více jak 16 milionů korun. Podle záznamu v insolvenčním řízení jsou tyto peníze nevymahatelné.

Mezi věřiteli je například i Raiffeisenbank, u níž záznam ze zastaveného insolvenčního řízení mluví o nesplaceném úvěru ve výši 9,9 milionu korun. Jak banka bude dluh vymáhat? Zahájí sama nové insolvenční řízení? "Žádné vztahy s klienty nikdy nekomentujeme," řekl online deníku Aktuálně.cz Tomáš Kofroň, mluvčí banky.

Podle Bugana je insolvenční řízení pro věřitele stále tou nejlepší cestou, jak se dostat alespoň k části dluhu. Věřitelé by podle něj mohli zkusit napadnout třeba zmíněné půjčky na spřízněné firmy. "Z právního pohledu je otázkou, jestli byly tyto zápůjčky poskytnuty mezi spřízněnými subjekty platně, tj. za podmínek běžných v obchodním styku (s obvyklým úrokem)," vysvětluje Bugan.

Majitel: My za nic nemůžeme

Doménu Zapakatel.cz od půlky června nově provozuje společnost ePojisteni.cz. Ta jej proměnila na slevový agregátor, poutající nabídky slevových serverů. Firma uvedla, že při přebírání domény Zapakatel.cz zaplatila společnosti Spojka Group 12,5 milionu korun. Ty musely být podle smlouvy použity na zaplacení dluhů a vypořádání s partnery společnosti.

Mezi pohledávkami evidovanými v zastaveném insolvenčním řízení je ještě zbývající doplatek domluvené kupní ceny za doménu Zapakatel.cz ve výši 1,5 milionu korun. Ta by se tak měla časem k věřitelům také ještě dostat.

Jiří Carba s online deníkem Aktuálně.cz nekomunikuje, nereagoval na několik žádostí o rozhovor. "Bohužel ne naší vinou jsme se dostali do situace, že nejsme momentálně likvidní a nemůžeme dostát svým závazkům vůči vaší společnosti,“ napsal věřitelům v létě, kdy Aktuálně.cz o problémech firmy informovalo poprvé.

Podobně argumentuje i ve vyjádření k zastavenému insolvenčnímu řízení, ve kterém uznává úpadek. Za původce problémů označuje spolupráci s konkurenčním serverem Slevomat.cz z let 2011 až 2013. Zástupci Slevomatu takové zdůvodnění odmítají.

"Slevomat.cz od srpna 2011 držel podstatný podíl v Zapakatel a měl ve firmě svůj finanční dozor. S managementem portálu jsme však nenašli shodu z hlediska operačního řízení, na naše návrhy byly odmítavé reakce, proto jsme od září 2012 drželi už jen minoritní podíl a koncem roku 2013 ze společnosti odešli úplně," říká mluvčí Slevomatu Tomáš Holý.

 

Právě se děje

Další zprávy