Vysoká pokuta od ČNB. Prodejci investic manipulovali lidi

Jiří Hovorka Jiří Hovorka, František Mašek
22. 4. 2015 16:55
Firma Win Investment má zaplatit dva miliony korun, přišla také o licenci a je v likvidaci.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha – Česká národní banka (ČNB) výrazně potrestala další firmu, která v Česku prodávala investice nepoctivým způsobem. Společnost Win Investment má zaplatit pokutu ve výši dvou milionů korun a přišla také o licenci investičního zprostředkovatele. Vysokou sankci zvolila ČNB proto, že společnosti napočítala mnoho porušení zákona o podnikání na kapitálovém trhu.

Prodejci Win Investmentu například neinformovali dostatečně své klienty o rizicích jednotlivých obchodů, manipulovali s nimi, nesprávně s nimi vyplnili povinný investiční dotazník, neměli dostatečnou kvalifikaci a v jednom případě zástupce firmy také donutil klienta k nadměrnému obchodování, z čehož firma inkasovala vysoké poplatky.

Firma měla také problém s dokumentací jednotlivých obchodů nebo měla nepořádek ve vnitřních předpisech. K porušením zákona, za která ČNB firmu trestá, došlo mezi lety 2010 až 2012. Rozhodnutí centrální banky je již pravomocné, o rozkladu ČNB rozhodla na začátku dubna. Firma Win Investment se v lednu přejmenovala na Dredar a je v likvidaci.

V březnu ČNB uložila jednu z nejvyšších sankcí pro obchodníka s cennými papíry. Brněnské společnosti Amidea dala pokutu ve výši sedm milionů korun za to, že bez oprávnění zprostředkovala v letech 2012 až 2014 investice do velmi rizikových finančních nástrojů.

Historicky nejvyšší pokutu ve výši 20 milionů korun od ČNB dostal na konci roku 2010 obchodník s cennými papíry Capital Partners. Firma vydělávala na klientech, provozovala takzvaný churning, tedy příliš časté obchody s cennými papíry klientů, za což inkasovala vysoké poplatky.

 

Právě se děje

Další zprávy