Viceguvernér ČNB podpořil Šinclův návrh na regulaci provizí

ČTK ČTK
18. 6. 2015 15:57
Návrh poslance Ladislava Šincla je podle Mojmíra Hampla v souladu s cíli sledovanými ČNB. Ministr financí ale pozměňovací návrh odmítá a vládní koalice řeší rozsáhlý spor.
Viceguvernér ČNB Mojmír Hampl
Viceguvernér ČNB Mojmír Hampl | Foto: DVTV

Praha - Viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl považuje pozměňovací návrh k regulacím provizí za zprostředkování životního pojištění za dobrý. Návrh poslance Ladislava Šincla (ČSSD) je podle Hampla v souladu s cíli sledovanými ČNB, která na tuto problematiku dlouhodobě upozorňuje.

Hampl to před týdnem napsal Šinclovi v dopise, který má k dispozici agentura ČTK. Návrh zákona vyvolal konflikt mezi ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a poslancem Šinclem, kvůli problému se dnes sešla koaliční rada.

"Pominu-li naše vlastní návrhy, považuji jej (pozměňovací návrh) v danou chvíli zřejmě za to nejlepší, co se v této oblasti zatím objevilo ve vážné politické diskusi," napsal Hampl Šinclovi, který je místopředsedou rozpočtového výboru.

Podstatou návrhu je zamezit současné praxi, kdy zprostředkovatelé pojištění ve snaze získat provizi za uzavření nové pojistné smlouvy s klienty ukončují smlouvy nejčastěji mezi druhým až pátým rokem pojištění. Klienti každoročně zaplatí za životní pojištění 44 miliard korun ročně. Předčasně se ukončí smlouvy za 21 miliard korun, klienti přitom získají zpět necelou polovinu zaplaceného pojistného, jde zhruba o 9,4 miliardy korun. Zprostředkovatelé přitom za sjednání smlouvy dostanou ihned 200 procent ročního pojistného.

V případě, že klient platí měsíčně pojistné 1000 korun a po 3,5 roku smlouvu ukončí, získá z celkově zaplacených 45 000 korun zpět v průměru 16 000 korun. Po zavedení regulace by to mělo být 28 600 korun. Zprostředkovatel za uzavření takové smlouvy dostane ihned provizi 24 000 korun, která mu v případě zániku pojištění po dvou a více letech celá zůstane. Po zavedení regulace by to mělo být 12 600 korun.

Jde o veliké peníze

Šincl chce svým návrhem snížit a zastropovat maximální odměnu pojišťovacím zprostředkovatelům a částku, o níž se provize sníží, tj. přes čtyři miliardy korun ročně, připsat pojištěným lidem do výnosů. "V mém návrhu je také striktně legislativně ošetřeno, že pojišťovny z této částky neuvidí ani korunu," uvedl Šincl.

"Celá tato aféra je vyvolána tím, že se tady hraje o veliké peníze," řekl Babiš novinářům s tím, že jde o 22 miliard korun ročně mezi pojišťovnami a makléři. Poslancův návrh podle ministra ponechává tyto peníze z vypovězených smluv pojišťovnám, zatímco ANO podle něj chce, aby 80 procent z toho šlo pojištěncům.

Šincl v úterý ve Sněmovně kritizoval měnící se postoj ministerstva financí k návrhu na omezení provizí za zprostředkování pojištění. Poznamenal, že rozpočtový výbor jeho návrh podpořil a ministerstvo s tím víceméně souhlasilo.

Podle Babiše se o kladné stanovisko ministerstva zasadil jeho bývalý náměstek za ČSSD Martin Pros, a to bez ministrova vědomí. Babiš pak ve středu na koaličním jednání obvinil Šincla a jeho rodinu z korupce a údajně ho zastrašoval informacemi ze složky nadepsané poslancovým jménem. Poslanecký klub ČSSD dnes Šinclovi doporučil, aby se kvůli tomu obrátil na mandátový a imunitní výbor Sněmovny.

Předseda ANO ve Sněmovně popřel, že by měl na Šinclově návrhu novely pojišťovnictví nějaký osobní zájem. Podle dnešního vydání deníku E15 loni otevřela v Česku pobočku firma Babišova bratra Alexandra, slovenská Scheibner Insurance Broker. Podnik mimo jiné působí právě jako zprostředkovatel byznysu pojišťoven a zajišťoven.

 

Právě se děje

Další zprávy