Vynálezy Star Treku jdou do reality

Adam Fiala
23. 1. 2012 3:37
Realizace fantaskního přístroje k diagnostikám nemocí může někomu vynést deset milionů

Vědeckofantastické filmy v sobě vždy přinášejí inspiraci. Jsou souborem inovativních myšlenek, které obalují futuristický svět. Realita se pak představám postupně blíží, jindy jde úplně mimo. Oblíbená filmová a seriálová série Star Trek přinesla řadu vzrušujících podnětů. Lékařská verze přenosného zařízení tricoder se stala posledním předmětem v neuvěřitelné desetimilionové nabídce. Právě tolika dolarů se dočká ten, kdo přístroj sestrojí.

Odhalení nemocí

Tricoderem disponuje posádka vesmírné lodi Enterprise. Značně jim ulehčuje jejich rozmanité cesty po cizích světech. Zatímco jeden typ přenosné krabičky pojmenované tricoder umožňuje skenovat okolí, analyzovat data a informace ukládat, jiný slouží k medicínským účelům. Nemoci odhalí spolehlivě, a navíc tak pomůže k snadnějšímu léčení pacientů.

Podmínkou váha přístroje

Zadavatelé z Qualcommu jsou shovívavější. Aby strůjce reálného přístroje měl možnost vyhrát deset milionů, stačí, aby lékařský přístroj dokázal změřit základní zdravotní údaje a diagnostikovat soubor patnácti nastavených onemocnění. Podmínkou je váha, která nesmí překročit 2,2 kilogramy. Soutěž byla zveřejněna na letošním veletrhu CES. Není sporu, že by takový přístroj ulehčil práci s nemocnými. Už vědci z Jižní Koreje slibují, že by i smartphony mohly odhlalovat rakovinu. Na druhé straně se padesát let starý nápad ze seriálu zdá být i dnes stále příliš velkou sci-fi.

 

Právě se děje

Další zprávy