Studie: WiFi může škodit spermiím, dejte laptop z klína

LP Fish
1. 12. 2011 11:30
Podle nové studie amerických a argentinských lékařů snižuje přílišná blízkost bezdrátového připojení notebooku mobilitu mužských spermií a v některých případech i poškozuje jejich DNA.
Mikroskopický snímek spermie, která právě proniká do vajíčka.
Mikroskopický snímek spermie, která právě proniká do vajíčka. | Foto: Reuters

K debatám o škodlivosti nebo nezávadnosti záření z mobilních telefonů, nebo nebezpečí vyplývajícího z pokládání notebooku na klín, přibylo další téma.

Podle studie amerických a argentinských vědců totiž může nebezpečí číhat také ve WiFi.

Notebook na kolenou

Příliš krátká vzdálenost pohlavních orgánů od antény pro připojení notebooku do WiFi sítě může poškozovat zdraví spermií, varuje studie zveřejněná v americkém lékařském časopise Fertility and Sterility (Plodnost a sterilita).

Výzkumníci provedli pokus na 29 mužích s průměrným věkem 34 let, které nechali čtyři hodiny sedět s notebookem položeným na kolenou.

Po této době vykazovaly spermie 25 procent z nich sníženou mobilitu a 9 pocent mělo poškozenou DNA.

Lékaři výsledky porovnali se spermiemi mužů, kteří měli na klíně notebook, ale nebyli připojeni k WiFi. I jejich spermie byly poškozené, ale ne tolik.

Spermie v ohrožení

Ve zprávě k výzkumu se podle serveru Mashable mimo jiné píše:

"Naše data naznačují, že použití přenosného počítače připojeného k bezdrátové síti, umístěného blízko mužských pohlavních orgánů, může snížit kvalitu jeho spermií. V současné době nevíme, zda tento efekt vzniká u všech přenosných počítačů či jaké podmínky zesilují jeho účinnost."

Už několik let se objevují také studie dokazující, že kvalitu mužských spermií poškozují laptopy položené na klíně i přehřátím šourku a následného zvýšení teploty ve varlatech

Kromě toho se můžete dočíst i vědecká zjištění, že spermie ohrožuje například také horká koupel, zpomalovače hoření obsažené v počítačích nebo Viagra.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy