Uživatelé Windows nadále holdují XP

Adam Fiala
13. 2. 2012 5:08
Během roku 2012 uvede Microsoft Windows 8, jejich předchůdce Windows 7 však nedokázal porazit XP

Kdyby nebyl na rok 2014 ohlášen konec podpory operačního systému Windows XP, dost možná by mu uživatelé zůstali věrní ještě dlouhá léta. Zatím ale dostávají aktualizace a updaty, takže není třeba opouštět známé prostředí. Loni oslavil systém Windows XP deset let od uvedení společností Microsoft na počítačích. Sice zaznamenává úbytek popularity, ale stále drží skoro polovinu počítačů a v lednu si o procento polepšil.

Není nad Windows XP

Pokud chcete znát přesná čísla, jedná o 47,19 % za leden, kdy si polepšil o šest desetin procenta. Během letošního roku plánuje Microsoft novou verzi operačního systému Windows 8. Osmičky by měly přinést radikální změny - např. se změní význam tlačítka Start. Celkově se však budou inspirovat v dlaždicovém designu operačního systému Windows určenému na smartphony a tablety. Systém by mohl být vážnou konkurencí pro XP právě obrovskou změnou systému. Windows 7 a Windows Vista, které následovaly po XP, totiž šly po linii mírných změn.

Apple hluboko za Windows

A podepisuje se to na jejich oblíbenosti a užívání. Ještě docela dobře se drží Windows 7 s třiceti šesti procenty. Microsoft totiž vyzývá společnosti, aby nečekaly na letošní verzi a přecházely na sedmičky. Tento systém je tak na vzestupu, od dubna 2011 posílil o deset procent. Windows Vista však padá dál a drží podíl pouhých osmi a čtvrt procenta. Úplně jinou ligu pak hrají počítačové operační systémy Applu. Mac OS X v lednu klesl lehce pod tři procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy