Co bude umět Windows Phone 8? Microsoftu uteklo video

David Slížek
3. 2. 2012 12:00
Chystaný operační systém pro smartphony bude mít hodně společného s novými Windows 8, které se chystají do desktopových počítačů koncem letošního roku.
Foto: Microsoft

Server Pocketnow.com se dostal k internímu videu Microsoftu, na kterém manažer Windows Phone Joe Belfiore představuje partnerům z Nokie, jak by měl na smartphonech fungovat chystaný operační systém Windows Phone 8.

Systém, který firma vyvíjí pod kódovým jménem Apollo, bude postaven na jádře Windows 8, které se pomalu chystají do desktopových počítačů. Oba systémy chce Microsoft uvést na trh krátce o sobě, zřejmě koncem letošního roku.

Bezdotyková peněženka

Apollo bude podle uniklých informací podporovat vícejádrové procesory, celkem čtyři různá rozlišení displaye a paměťové microSD karty.

Systém bude zvládat také technologii NFC, která by v budoucnu mohla změnit mobilní telefony v bezdotykové peněženky.

Řada společných prvků s Windows 8 má usnadnit sdílení souborů mezi počítačem a smartphonem a vývojářům má ušetřit práci při převodu aplikací z desktopového prostředí pro mobilní telefony.

Méně přenášených dat

Při spuštění Apolla by mělo být podle představ Microsoftu k dispozici na 100 tisíc aplikací kompatibilních jak s Windows Phone 7, tak s novým systémem. Bude mezi nimi i přepracovaný komunikátor Skype, který Microsoft loni koupil.

Microsoft si chce posvítit i na datové přenosy. Funkce DataSmart má mimo jiné snížit množství přenášených dat - například tím, že bude preferovat připojení přes wi-fi před připojením přes mobilní síť.

O další úsporu se má postarat prohlížeč Internet Explorer 10, který má umožňovat kompresi stránek ještě na serveru, což by podle představ vývojářů mohlo ušetřit až 30 procent přenesených dat.

Smartphone a počítač také budou moci sdílet data přes cloudovou službu Skydrive. Pokud si někdo koupí telefon s Windows Phone 8, bude tak mít okamžitě k dispozici třeba všechny písničky, které na Skydrive uložil v počítači, vysvětloval výhody Belfiore.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy