Apple chce zastavit Galaxy Nexus, míří i na Google

ČTK David Slížek, ČTK
13. 2. 2012 8:20
Apple požádal soud v Kalifornii, aby zablokoval prodej nového chytrého telefonu Galaxy Nexus od Samsungu, který používá nejnovější verzi Androidu nazvanou Ice Cream Sandwich.
Galaxy Nexus
Galaxy Nexus | Foto: Samsung ČR

Firma Apple podnikla v patentové válce další útok na Samsung. Tentokrát přes něj míří také na Google.

V nejnovější žalobě se totiž Apple zaměřil na smartphone, který využívá operační systém Android. Spor by se mohl dotknout i dalších modelů telefonů s tímto softwarem.

Čtyři patenty

Apple požádal soud v Kalifornii, aby zablokoval prodej nového chytrého telefonu Galaxy Nexus od Samsungu, který používá nejnovější verzi Androidu nazvanou Ice Cream Sandwich.

Podle Applu porušuje čtyři jeho patenty - rozpoznávání odkazů v textu a na ně navázané akce (například zvýraznění telefonního čísla a jeho vytočení po kliknutí), inteligentní (nejen hlasové) vyhledávání ve více zdrojích, odemykání obrazovky gestem a doporučování slov v průběhu psaní.

Tip: Kompletní žalobu Apple najdete zde (formát PDF, anglicky)

Galaxy Nexus je vůbec prvním telefonem, který nejnovější verzi Androidu používá. Později na novou verzi přešly také firmy HTC nebo Motorola Mobility. Obě vedou s Applem právní spory, Motorolu navíc nedávno přímo koupil Google.

Apple v žalobě uvedl, že Galaxy Nexus porušuje patenty některých funkcí, které patří mezi charakteristické znaky produktů Applu. Jsou mezi nimi možnost odemknout telefon posunutím obrazu nebo vyhledávání informací hlasem.

Útok na Google

Podle nezávislého odborníka na patenty Floriana Meullera by se případné rozhodnutí o porušení patentu dotklo i Googlu, který by nemohl popřít, že je také zodpovědný za porušení patentů.

Žaloba byla podle něj podána nejprve na Galaxy Nexus, protože je nový a důležitý.

Samsung na dotaz agentury Reuters uvedl, že byl o žalobě informován. Dodal, že hodlá i nadále prosazovat svá práva k duševnímu vlastnictví a bránit se útokům Applu.

Patentová válka

Nová žaloba je další bitvou v boji konkurenčních firem Apple a Samsung.

Boj začal Apple loni v dubnu v USA, kdy obvinil Samsung, že jeho tablety a chytré telefony kopírují iPhony a iPady od Applu. Tento spor stále ještě neskončil, Applu se však nepodařilo předběžným opatřením zabránit Samsungu v prodeji jeho telefonů a tabletů. Firmy vedou více než 20 právních sporů v nejméně deseti zemích světa.

Apple a Samsung se snaží ukořistit co největší podíl na trhu s chytrými telefony a tablety. V případě chytrých telefonů se jim již podařilo sesadit z první pozice finskou Nokii, která je nyní třetí. Samsung je také hlavním dodavatelem Applu.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy