Microsoft zvyšuje tlak na uživatele Windows XP

LP Fish
13. 7. 2011 16:00
Windows XP je na trhu už deset let. Microsoftu dochází s jeho uživateli trpělivost a v dubnu 2014 zcela ukončí jeho podporu
Foto: ISIFA

Microsoftu definitivně došla trpělivost s uživateli operačního systému Windows XP. Přesto jim nechává dalších 1000 dní na to, aby přešli na některý novější operační systém z jejich dílny, ať už to jsou Windows Vista nebo Windows 7.

„Rozšířená ochrana", tzm. vydávání bezpečnostních záplat, tak pro „xpéčkáře" skončí dnem 8. 4. 2014. V té době by už měl být minimálně rok k dispozici také další operační systém Microsoftu, Windows 8.

10 let nejoblíbenějších xpéček

Windows XP jsou na trhu již od roku 2001, a jsou tak doslova "dinosaurem" na trhu s operačními systémy. Například konkurenční Apple už dávno nepodporuje svůj operační systém OS X "Tiger" z roku 2005 a také ve vztahu k jeho následovníkům je o mnoho radikálnější než Microsoft.

Konec Windows XP však podle všeho dolehne na řadu uživatelů operačních systémů od Microsoftu v České republice. Ještě v dubnu 2011 měl podle výzkumu StatCounter OS Windows XP 46,41% podíl na trhu. Rychle ho však dohání zatím poslední model Windows 7 se 33,98 % .

Mají je všichni

Windows XP byl zřejmě první operační systém Microsoft, který po svém nasazení dostal víc chvály než kritiky. Důvodem jeho obliby však nemusí být jen konzervativní přístup českých uživatelů a relativní rychlost a spolehlivost Windows XP. Na úspěchu tohoto operačního systému se podepsalo také neúspěšné nasazení následujících Windows Vista v roce 2006, které podle StatCounteru v Česku používá pouze něco přes 14 % uživatelů.

Podle serveru DigitalTrends však důvodem pro celosvětovou oblibu Windows XP může být i nedostatečná změna v designu dalších operačních systémů Microsoft, které uživatelům přijdou jednoduše stejné jako jejich „stará dobrá xpéčka".

Konec trpělivosti

Každopádně Microsoftu už podle všeho došla s Windows XP trpělivost. Projevilo se to i na začátku tohoto roku, kdy pro něj odmítli vydat novou verzi svého prohlížeče Internet Explorer 9. Firma si však podle všeho o mnoho víc váží uživatelů Windows 7, které nedávno ujistila, že jejich operační systém bude plně kompatibilní se svým nástupcem Windows 8.

 

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy