HTML 5 je kreativní výzva pro autory videoklipů

LP Fish
6. 8. 2011 14:10
HTML5 přináší do světa videoklipu větší autonomii pro umělce, větší interaktivitu pro diváka a jasnější budoucnost pro původně televizní formát.
Klip 3D Dreams of Black zkoumá možnosti 3D grafiky přímo ve webovém prohlížeči
Klip 3D Dreams of Black zkoumá možnosti 3D grafiky přímo ve webovém prohlížeči | Foto: You Tube

Možnosti HTML5 lákají čím dál tím víc tvůrců k experimentování s krátkými filmovými formami, ať už jsou to dema nebo hudební klipy. Novou formu vyjádření podporuje samozřejmě především Google a tak na jejich stránkách ChromeExperiments můžete najít desítky vizuálně atraktivních děl, které zkoumají možnosti tohoto nového média.

HTML 5 mění především přístup k hudebním videoklipům. Ty už zažily výraznou změnu přesunem z televizních obrazovek na populární online playery jako je především YouTube. S nástupem HTML5 však získávají ještě větší autonomii a každý klip vytvořený touto metodou má nejen nezávislý kanál pro své vysílání, ale přímo vlastní internetovou stránku.

Vaše rodiště součástí klipu

Průkopníky v tomto oboru jsou kanadští indie rockeři Arcade Fire, kteří už před rokem zpracovali "klip" ke skladbě We Use To Wait z alba Suburbs jako interaktivní film Wilderness Downtown. Zpracoval ho jeden z nejzajímavějších klipových režisérů Chris Milk, známý třeba výtvarnou spoluprací s Kanye Westem, a z pohledu originality a počtu využitých moderních technologií, je Wilderness Downtown dosud nejinvenčnější.
Zážitek z klipu - filmu lze totiž lokalizovat, protože spolupracuje s aplikací Google Street View, kromě okna s hlavním klipovým dějem tak máte možnost vložit do dalších oken místo svého rodiště, případně jakéhokoli jiného města, které je touto službou pokryto. Kromě toho můžete "uvnitř" klipu také pracovat s vlastním vzkazem a užívat si také animací překrývajících v některých okamžicích záběry vámi zvoleného místa.

3D ve webovém prohlížeči

Chris Milk se nového formátu evidentně nenabažil jen spoluprací s Arcade Fire a tak toto léto zpracoval podobným způsobem další kousek. Jde o skladbu 3D Dreams of  Black z alba Rome amerického producenta Danger Mouse a italského skladatele Daniela Luppiho. Danger Mouse se tak zprostředkovaně vrátil ke svým experimentálním kořenům. Jeho prvním slavným počinem totiž bylo v roce 2004 album kombinující zvukovou stopu z legendárního beatlesáckého (bílého) White Album s o generaci mladším rapováním populárního interpreta Jay-Z na (černém) Black Album. Výsledkem bylo (šedé) Grey Album, konflikt s firmou EMI kvůli autorským právům a následná široká diskuse o povaze samplingu jako umělecké metody, narážející na zkostnatělá pravidla hudebního průmyslu. Interaktivní 3D Dreams od Black, na jehož hudební složce se kromě Daniela Luppiho podílela písničkářka Norah Jones a kytarista dnes již neexistujících White Stripes Jack White, sice nebyl tak revolučním počinem, přesto metodu "internetového klipu" posunul dál. Jde totiž o ukázkový případ uměleckého využití technologie WebGL umožňující 3D grafiku ve webovém prohlížeči.

Taneční kreace ve tvaru vašeho vzkazu

Nejčerstvějším kouskem z HTML5 dílny je klip americké rockové skupiny Ok Go, která svůj kreativní přístup k videoklipu projevila už v roce 2005 při zpracování klipu Here It Goes Again. V jeho případě šlo o hravé použití běžeckých trenažérů a hraví ( a dalo by se říct že i sportovně "baletní") zůstali Ok Go i ve svém HTML5 kousku All is Not Lost. Spolupracují na něm totiž s tanečním performerem a choreografem pracujícím pod pseudonymem Pilobolus a tak je jejich společné dílo událostí nejen v technologickém, ale také v tanečním světě. Klip je opět interaktivní a pracuje s vámi zadaným vzkazem. Taneční kreace členů skupiny se totiž generují právě v závislosti na tvaru písmen, které před startem klipu zadáte.

HTML5 je další technologickou novinkou, která diferencuje hudební scénu a vzdaluje ji starému modelu, kde nad vším dohlížely hudební labely. Je celkem zajímavé, že se na experimentech tohoto typu dosud nepodílí evropská hudební scéna a vlajku této sympatické novinky drží doposud američtí tvůrci. Kromě umělecké autonomie totiž nabízí skutečně nový zážitek, který formát videoklipu ukazuje jako životaschopný i v okamžiku, kdy klasické televizní kanály začínají připomínat slepá ramena mrtvé řeky.

 

Právě se děje

Další zprávy