O pětistovku. Tak vloni stoupla průměrná mzda v Česku

Petr Kučera Petr Kučera
9. 3. 2012 9:30
Po odečtení inflace stouply mzdy jen o 0,3 %, v posledním čtvrtletí dokonce klesly

Praha - Průměrná mzda v České republice vloni meziročně vzrostla o 522 korun na 24 319 korun.

Reálně po odečtení inflace však stoupla jen o 0,3 procenta, protože spotřebitelské ceny se vloni zvýšily o 1,9 procenta.

Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Ve čtvrtém čtvrtletí 2011 vzrostla průměrná mzda na 26 067 korun - meziročně o dvě procenta, reálně však klesla o 0,4 procenta. Spotřebitelské ceny se totiž v tomto období zvýšily o 2,4 procenta.

K poklesu průměrné mzdy došlo v posledním čtvrtletí v podnikatelské i nepodnikatelské sféře.

"Ekonomika je v recesi, růstové vyhlídky jsou chabé, nezaměstnanost roste a pokles reálných mezd je odrazem této nepříznivé situace," říká analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

„Firmy si loni hodně vybíraly, komu přidají. Zaměřovaly se také více než v minulosti na perspektivu konkrétního zaměstnance a stabilitu jeho finančního ohodnocení. Kariéru konkrétního člověka ve firmě přitom posuzovaly z mnohem dlouhodobějšího časového horizontu, než bývalo zvykem," říká Andrew Krenek ze společnosti PwC Česká republika.

Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek připomíná, že k propadu reálné mzdy došlo teprve podruhé od začátku tisíciletí.

"Nejvyššího meziročního přírůstku dosáhli v závěru roku pracovníci v informačních a komunikačních činnostech, kde rostou platy nadprůměrným tempem již dlouhodobě. V žebříčků průměrné mzdy se tento obor s hodnotou přes 46 tisíc korun dostal ve čtvrtém kvartálu na první místo, když předhonil tradičně vedoucí obor pojišťovnictví a peněžnictví," upřesňuje Sobíšek.

V nepodnikatelském sektoru rostly platy  učitelů a zdravotníků.

Letos bez růstu

"Letošní vyšší očekávaná inflace pravděpodobně nedovolí reálný růst průměrné mzdy. Spíše očekáváme její nepatrný pokles," konstatuje Krenek.

Situace však podle něj bude odlišná v  jednotlivých odvětvích. "Reálného růstu by se i letos měli dočkat zaměstnanci finančních institucí, kde očekáváme růst o více než čtyři procenta. Necelá čtyři procenta nárůstu by měly zaznamenat i platy ve farmacii. Okolo tří procent by mohly letos růst mzdy i v průmyslu. Oproti předchozím letům se však budou firmy napříč odvětvími snažit o mnohem selektivnější přístup ke svým zaměstnancům," dodává Krenek.

Ti, kteří přímo přispívají k růstu tržeb anebo patří mezi klíčové talenty firmy, mohou podle něj očekávat výraznější nárůst platu. Selektivní přístup očekáváme i u propouštění a snižování mezd, hromadné kroky v této oblasti budou spíše výjimečné.

Pokles reálné mzdy letos očekává i analytik skupiny Citfin Tomáš Volf. Připomíná, že vysoká nezaměstnanost nevytváří tlak na zaměstnavatele ke zvyšování mezd, případný nárůst navíc pohltí inflace.

 

Právě se děje

Další zprávy