Netflix expanduje do Evropy, začal s Británií

Adam Fiala
16. 1. 2012 5:30
Netflix začal v lednu nabízet své služby i na britských ostrovech
Online půjčovna filmů streamovaním i poštou.
Online půjčovna filmů streamovaním i poštou. | Foto: Aktuálně.cz

Distribuce filmů virtuálním způsobem nabrala s příchodem Ultraviolet další směr. Nicméně Netflix se stále těší popularitě. Internetová služba pocházející z USA čítá na dvacet milionů předplatitelů. Ti se rekrutují z čtyřiceti sedmi zemí světa. Nyní k nim při budou i občané Velké Británie a Irska. Na začátku roku 2012 Netflix zpřístupnil své služby i v první evropské lokalitě. Filmy dostupné online poskytuje stejně jako konkurence za úplatu. Konkurenční tření zajistí společnost Lovefilm.

Silný rok pro Lovefilm, slabší pro Netflix

Ta má kořeny v Anglii, ale zasahuje i Německo a Skandinávii a čítá dva miliony předplatitelů. V poslední době si na trhu vede dobře. Netflix by mohl výsledná čísla na konci roku hodně poupravit. Rozhodně však bude stát o to, aby se vstup na britský trh vydařil. Ztratil totiž část příjmů v posledním roce, během kterého finančně rozdělil službu poskytování filmů streamováním a poštou. Ve své nabídce se přizpůsobuje britskému prostředí a nabídne svým zákazníkům i archivy pořadů typu Top Gear nebo seriál Inbetweeners, jehož celovečerní adaptace šla pod názvem Přizdis*áči i do českých kin.

V Británii se nepočítá s poštovními zásilkami

Netflix bude ve Velké Británii plně kompatibilní s celou škálou tradičních zobrazovacích přístrojů. Film si tak uživatel pustí na počítači, televizi s internetem, prostřednictvím herních konzolí, na Blu-ray přehrávači s připojením a přenosných zařízeních s iOS jako iPad. Nepočítá však s poskytováním titulů přes poštu. Jestli se Anglie vyplatí, mohl by Netflix dál rozšiřovat území působnosti v Evropě. Důležitá je vždy i dohoda s místními producenty původní tvorby, jako s BBC v Anglii

 

Právě se děje

Další zprávy