Disney bude mít speciální filmový kanál na YouTube

Adam Fiala
1. 12. 2011 4:16
Myšák Mickey, kačer Donald i nejnovější hvězdy filmů od Disneyho a Pixaru míří za poplatek na YouTube

Zástupci hollywoodského studia Disney a Google oznámili minulý týden, že se dohodli na společném způsobu digitální distribuce filmů. Google, který vlastní internetový videoportál YouTube, tak pokračuje ve snaze rozšířit možnosti tohoto serveru. Na počátku se zaměřoval na krátká videa, ale nyní umožňuje stream třeba desetihodinových materiálů. Do placené filmové knihovny YouTube zamíří velký balík titulů včetně letošních hitů jako Auta 2 či Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna. Kromě filmů od Disneyho a Pixaru by měla služba zahrnout i filmotéku Dreamworks.

V plánu je i bezplatný kanál

Oznámení představuje druhý krok v rámci dlouhodobé spolupráce. Nejprve společnosti přišly s tím, že se na YouTube spustí samostatný kanál pod značkou Disney. Na něm by se měl bezplatně, ovšem podpořen reklamním obsahem, objevit originální a nový obsah. K jeho odstartování by mělo dojít v průběhu roku 2012.

Příprava na digitální distribuci filmů

Google se pouští do boje za budoucnost digitální distribuce filmů. Svá vlastní želízka v ohni mají Apple, Amazon nebo Microsoft. Nově byl před nedávnem spuštěn projekt Ultraviolet. Všichni počítají s tím, že v příštích letech dojde k užšímu propojení internetu a televizí, a tak si připravují půdu, aby mohli konkurovat tradičním poskytovatelům televizního vysílání.

 

Právě se děje

Další zprávy