HTC a Apple po dvou letech uzavřely mír

tl
16. 11. 2012 8:18
Patentová válka mezi HTC a Applem skončila. Firmy uzavřely dohody
Foto: Reuters

Společnosti HTC a Apple, které se spolu kvůli patentům soudily více než dva roky hned v několika zemích světa, před několika dny uzavřely dohodu, díky které byly všechny jejich spory okamžitě ukončeny. V rámci dohody navíc platí, že obě firmy mohou po dobu deseti let navzájem využívat své patenty.

Dohoda nepotěšila Google

I když konkrétní podoba smlouvy zůstala tajná, je vcelku jasné, že tchajwanské HTC nezískalo oficiální přístup k patentům Applu zadarmo. Je ale poměrně pravděpodobné, že platba za licence vyjde pro HTC levněji, než táhlé právní bitvy.

HTC uzavřením smlouvy s Applem v podstatě přiznalo, že patenty při výrobě telefonů skutečně porušovalo. Dohoda navíc určitě nepotěšila Google, jelikož z ní vyplývá, že jeho systém Android také patenty Applu porušoval.

Firma HTC už v roce 2010 uzavřela obdobnou dohodu s Microsoftem. U té se jednalo o patent, který využívají mapy Google Maps, které jsou integrovány ve všech telefonech s Androidem. Tuto dohodu už uzavřely s Microsoftem všichni výrobci androidích telefonů kromě Motoroly, která je vlastněná Googlem.

 

 

Právě se děje

Další zprávy