Microsoft čelí žalobě kvůli Windows 8 a jeho dlaždicím

tl
13. 11. 2012 8:30
Firma SurfCast chce po Microsoftu peníze. Kvůli živým dlaždicím
Foto: Microsoft

Operační systém Windows 8 je v prodeji teprve několik týdnů a Microsoft už kvůli němu čelí první žalobě. Tu podala americká firma SurfCast, které vadí systém živých dlaždic, které tvoří uživatelské prostředí Windows 8.

Společnost SurfCast tvrdí, že si v roce 2004 evidovala patent, který sama popisuje jako ikony, které se samy neustále aktualizují a zobrazují tak v reálném čase informace o aplikacích, aniž by musely být zapnuté. Tento popis v podstatě skutečně vystihuje princip živých dlaždic od Microsoftu.

SurfCast patent nikdy nevyužil

Podle většiny právníků ale malá firma SurfCast nemá proti Microsoftu příliš šancí na úspěch. Jejím hlavním problémem je, že svůj patent nikdy v praxi nevyužila a Microsoft jí tak žádnou reálnou škodu nezpůsobil. SurfCast se tak se tak pravděpodobně podaří na Microsoftu vysoudit maximálně nějaký menší obnos za licenci.

Kromě toho, že SurfCast svůj patent nikdy nevyužil, je na žalobě zvláštní to, že firma má problém pouze se systémem Windows 8 a jeho tabletovou verzí Windows RT. Microsoft přitom systém dlaždic poprvé použil u systému Windows Phone, se kterým ale SurfCast žádný problém nemá. 

 

Právě se děje

Další zprávy