Android ovládl tři čtvrtiny trhu se smartphony

tl
11. 11. 2012 8:57
Tři ze čtyř telefonů v sobě mají Android. Google ovládl trh se smartphony
Android, operační program pro chytré telefony od vyhledávacího giganta Google
Android, operační program pro chytré telefony od vyhledávacího giganta Google | Foto: Google.cz

Z nedávné analýzy společnosti IDC vyplývá, že tři ze čtyř smartphonů prodaných ve třetím čtvrtletí roku 2012, v sobě mělo operační systém Android.  Rekordní podíl Androidu na prodaných chytrých telefonech jasně dokazuje, že si tento operační systém od Googlu po pěti letech své existence vydobyl možná dlouho neotřesitelné dominantní postavení na trhu se smartphony.

Celkem se během třetího čtvrtletí prodalo 136 milionů smartphonů s Androidem z celkového počtu 181 milionů chytrých telefonů. Prodeje Androidu tak meziročně vzrostly o 91,5%. Druhým nejrozšířenějším systémem je iOS od Applu, který nalezneme pouze v telefonech iPhone. Ty s 26,9 miliony zařízeními tvoří 15% všech prodaných smartphonů ve třetím čtvrtletí.

Windows Phone se pomalu začíná dařit

Zatímco loni se systém BlackBerry nacházel v 9,5% prodaných telefonů, letos tato hodnota klesla na 4,3%. Operačnímu sytému BlackBerry od firmy RIM se nedaří už dlouhodobě. Jeho pravděpodobně poslední šance na záchranu je nová verze BlackBerry 10, která vyjde během roku 2013.

Největší meziroční propad zaznamenal končící systém Symbian od Nokie, jehož letošní podíl tvoří 2,3%. Úspěšný naopak začíná být systém Windows Phone od Microsoftu, který se sice nachází pouze ve 2% všech prodaných smartphonů, jeho podíl ale vzrostl meziročně o 140%. 

 

Právě se děje

Další zprávy