HP zůstává věrné webOS, navzdory krachu TouchPadu

Adam Fiala
20. 12. 2011 6:05
Společnost Hewlett-Packard si ponechávala čas na rozmyšlenou, už ví, co s webOS
Foto: Aktuálně.cz

Hewlett-Packard se pokoušel zasáhnout trh s tablety vlastním výrobkem. Zatímco HP Slate 2 zatím zůstává ve hře, katastrofální výsledky HP TouchPadu způsobily vrásky na čele nejednomu manažerovi. Využíval totiž vlastní operační systém webOS, na kterém HP pracovalo. Dlouhou dobu to vypadalo, že s webOS je konec, nyní se situace zlepšila.

Zapojení uživatelů

Společnost nakonec přislíbila a potvrdila, že operační systém nenechá zahynout a bude na jeho vývoji pokračovat. Zároveň z něj udělá platformu open-source, což znamená, že se na ní mohou podílet i vnější uživatelé. Vyplynou z toho výhody pro uživatele vlastnící webOS. Jednak nezanikne a oni neinvestovali do zařízení od Hewlett-Packard zbytečně, jednak mohou vlastním přičiněním ovlivnit další život systému.

Odložený konec webOS?

Může se to celé jevit jenom jako natahovaná smrt softwaru. Přestože webOS zůstává dál v pozornosti HP, s výrobou hardwaru končí. Následovníci TouchPadu tak nikdy nedorazí.  Prozatím je to jasné stanovisko, změna by mohla nastat jedině časem, kdy by se vyplatilo webOS využít pro vlastní zařízení. Jinak se však iOS Applu ani Android nemusí obávat.

 

Právě se děje

Další zprávy