Senát USA představil vlastní reformy. Ty Bushovy nechce

gaz
29. 1. 2008 15:18
Debata o ekonomickém balíčku pokračuje
Čestná vojenská stráž vynáší rakev s americkým exprezidentem Geraldem Fordem z budovy Kongresu v průběhu Fordova státního pohřbu
Čestná vojenská stráž vynáší rakev s americkým exprezidentem Geraldem Fordem z budovy Kongresu v průběhu Fordova státního pohřbu | Foto: Reuters

Washington - Finanční výbor amerického senátu není spokojen se 150ti miliardovým balíčkem ekonomických úlev, který minulý týden představila Sněmovna reprezentantů a podpořil prezident Bush.

Podle demokratického předsedy výboru Maxe Baucuse je potřeba jít na věc jinak.

Čtěte také: Jak budou USA bojovat s krizí? Pošlou rodinám šeky

"Bílý dům tvrdí, že dohodu o ekonomických pobídkách teď nesmíme ohrozit nebo potopit. Já souhlasím. Zlepšíme ji a necháme hned schválit," řekl deníku Washington Post .

"Tento balíček je podobný jako ten sněmovní, ale je silnější a rozsáhlejší," doplnil ho demokratický newyorský senátor Charles Schumer.

V čem se tedy oba návrhy liší?

Jak sněmovna reprezentantů, tak senát mají v úmyslu Američanům poštou rozeslat šeky na slevy na daních. Zatímco však sněmovna nechce 600 dolarů úlev platit těm, kteří pobírají více než 75 tisíc dolarů ročně, senátní plán počítá s 500 dolary pro všechny občany bez rozdílu.

Senát také hodlá rozšířit dobu podpory v nezaměstnanosti a asistenčního programu potravinových známek. O to původně usilovali i demokraté ve sněmovně. Nakonec v tom však svým republikánským kolegům ustoupili.

Dále senátoři slibují příspěvky na topení pro chudé, více investičních pobídek pro podniky a peníze na opravu starých silnic.

Senátní návrh by měl celkem do ekonomiky napumpovat 156 miliard, tedy o 6 miliard dolarů více než ten sněmovní.

Důležitá je rychlost

Podle Washington Postu se sice vůdci demokratů a republikánů ve sněmovně vyjadřují o paralelním senátním návrhu navenek zdrženlivě, v soukromí však údajně zuří.

Nelíbí se jim, že se místo rychlé ekonomické injekce povedou debaty o dvou konkurenčních ekonomických balíčcích. A že úlevy na daních získají i bohatí.

"Když zrušíme limit příjmů, jen dále napomůžeme růstu rozdílů mezi bohatými a chudými, které díky daňovým pobídkám prezidenta Bushe už tak dost vzrostly," myslí si předseda sněmovního daňového výboru Charles Rangel.

"Každý ekonom a expert říká to stejné: aby byl stimul efektivní, musíme dostat peníze do kapes amerických daňových poplatníků tak rychle, jak jen to je možné," kritizoval jednání senátu i mluvčí republikánské menšiny ve sněmovně John A. Boechner.

Senátní návrh je však dvojsečný - na jednu stranu umožňuje, aby ušetřili i bohatí, zároveň ale zvedá příspěvek pro ty nejchudší z 300 na 500 dolarů. Částka 300 dolarů na dítě je v obou návrzích stejná.

 

Právě se děje

Další zprávy