Jak budou USA bojovat s krizí? Pošlou rodinám šeky

gaz
25. 1. 2008 10:55
Balíček opatření má pomoci oživit ekonomiku
Foto: Reuters

Washington - Americké rodiny dostanou od vlády poštou šeky, které jim uleví na daních až 1200 dolarů. Jde o opožděný dárek k Vánocům? Nikoli. Demokraté a republikáni tímto krokem chtějí zmírnit propad americké ekonomiky způsobený kolapsem trhu levných hypoték a uvěrovou krizí.

Podle BBC se bude výše celkových úlev pro domácnosti pohybovat okolo 100 miliard dolarů. Dalších 50 miliard půjde na investiční pobídky a stát pomůže i majitelům hypotékou zatížených nemovitostí, kterým hrozí vyvlastnění.

600 dolarů poštou

"Tento balíček je tou správnou politickou taktikou a má tu správnou velikost," přivítal dohodu demokratů s republikány prezident George Bush.

"Pobídky obsažené v tomto balíčku povedou letos k větším útratám spotřebitelů a vyšším podnikovým investicím," dodal Bush dle CNN.

Každý Američan, který platí daně a jehož příjem nepřekračuje 75 tisíc dolarů ročně, dostane do své poštovní schránky šek na slevu 600 dolarů. 1200 dolarů získají páry, jejichž společný příjem nepřekračuje 150 tisíc dolarů a mají společné zdanění.

Lidé, kteří federální daně neplatí a mají vyšší příjem než 3000 dolarů ročně, získají  o 300 dolarů méně.

Dalších přibližně 300 dolarů si budou moci páry strhnout za dítě.

Jsme připraveni jít dále

Konečná podoba balíčku pobídek byla ukuta na pětihodinovém setkání mezi demokratickou předsedkyní Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou, vůdcem republikánské menšiny ve sněmovně Johnem Boehnerem a ministrem financí Henrym Paulsonem.

Dohoda prošla poté, co demokraté přestali trvat na dalších příspěvcích nezaměstnaným a rozšíření asistenčního programu potravinových známek.

Pokud nebudou tyto pobídky na oživení ekonomiky stačit, je Pelosiová připravena přijít s další iniciativou.

Před dvěma dny přikročil k radikálnímu řešení i Federální úřad rezerv, který snížil úrokovou sazbu z 4,25 na 3,5 procenta.   

 

Právě se děje

Další zprávy